• Načítám...
>

Střední Čechy znají vítěze Stavby roku 2021

Další ročník soutěže, Stavba roku Středočeského kraje za rok 2021, odtajnil výsledky. Nejvyšší hodnocení získala pavilon rehabilitace v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Projekt zaujal odbornou porotu svým zpracováním a veřejným prospěchem. Odborná porota tentokrát vybírala z 38 nominovaných projektů.

Reklama

Galerie Středočeského kraje, která sídlí v Kutné hoře, se stala dějištěm prestižního ocenění nejlepší stavby Středočeského kraje za rok 2021. Do osmého ročníku se probojovalo 11 nominantů.

"Letošní rok byl charakteristický tím, že se přihlásila spousta staveb, které se věnovaly veřejnému prostoru. Nejvíce nás překvapila houževnatá snaha starostů obcí o kvalitu a úroveň zpracování veřejného prostoru. A byly to třeba velmi komorní stavby. Za velmi málo finančních prostředků dosáhli velkého efektu a vysoké stavební kvality a úrovně," uvedl Zdeněk Jiran, předseda odborné poroty. 

Cenu hejtmanky Středočeského kraje, pro osobnost stavitelství, převzal Bořivoj Kačena, který je uznávaným odborníkem v oblasti dopravních staveb.

Cenu hejtmanky za největší přínos Středočeskému kraji získala revitalizace areálu kostela sv. Bartoloměje v Kolíně. Projekt památkové obnovy areálu vznikal od roku 2015 s tím, že samotná revitalizace probíhala dva roky.

"Vnímáte nejenom ten dům, tu stavbu, ale i ten prostor kolem. A ten je výjimečný. Je jedinečně zrekonstruovaný. Je opravdu velmi dbáno na ty sadové úpravy, na to, jak je to vyřešeno. A je to opravdu rekonstrukce komplexní," uvedla důvody pro udělení ceny Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Nejvyšší hodnocení porotců, a tím pádem prestižní titul Stavba roku Středočeského kraje 2021, nakonec získal rehabilitační pavilon benešovské nemocnice, který vyrostl během dvou let v jejím areálu. 

"Budova je zapuštěna ve svahu, v terénu. Je v ní komplexní, jak ambulantní, tak i lůžkový trakt. Je tam 40 lůžek. Jsou tam lůžka akutní a následné rehabilitační péče. Je tam elektroléčba a vodoléčba. Je to moc krásná stavba," představil vítězný projekt Roman Mrva, ředitel nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov. 

Samozřejmě ani tento rok nechyběla cena veřejnosti. Tu si překvapivě, tradičně neodnesla škola, jak tomu bylo zvykem v minulých ročnících, ale dopravní komunikace. Přesněji řečeno křižovatka U Topolu, pro kterou hlasovalo celkem 9279 lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu