• Načítám...
>

Zrádná jiřická zatáčka bude bezpečnější

Další nebezpečné místo na středočeských silnicích je upravené. Řidiči, jezdící od Benátek nad Jizerou ve směru na Lysou nad Labem, určitě znají takzvanou zatáčku smrti, neboli jiřickou zatáčku. Její oprava dospěla po čtvrt roce do zdárného konce a řidičům přinesla to, co bylo nejpalčivější potřebou, a to větší bezpečnost.

Reklama

Za posledních pět let zde došlo k pětačyřiceti nehodám. Někteří řidiči přišli v jiřické zatáčce o život. Teď už si ale projíždějící, mezi Jiřicemi a Benátkami nad Jizerou, mohou ulevit. Jejich cesta bude zase o něco bezpečnější. 

„Ta rekonstrukce, jednoho z nejnebezpečnějších míst celého Středočeského kraje, vyšla na téměř 13 miliónů korun. Podařilo se to financovat převážně z evropských peněz. My jsme sledovali statistiku nehodovosti. Ta čísla byla smutná. Téměř každý měsíc tady došlo k jedné dopravní nehodě," konstatoval Martin Kupka, náměstek hejtmanky.

Celková délka nového úseku je téměř 400 metrů. V rámci opravy a zlepšení bezpečnosti došlo také ke změně sklonu zatáčky. 

 „Stavba probíhala od června, v podstatě do konce září letošního roku. V rámci té stavby došlo k postupné demolici staré vozovky v délce 400 metrů.  Víceméně jsme tu silnici postavili znovu ve vnitřní části oblouku. Vylepšili jsme směrové parametry, protože doteď tam byly dva, za sebou jdoucí oblouky. Teď je jeden pravidelný. Udělal se jednotný sklon vozovky a povrchu vozovky, který by měl být výrazně bezpečnější," popsal Miroslav Kunt, vedoucí projektového týmu realizace stavby.

Motoristé budou moci také v zatáčce přidat plyn. Původní padesáti kilometrové omezení rychlosti se nově zvýšilo na osmdesátku. 

 „Já pevně doufám, že si to nikdo z řidičů nevyloží tak, že teď, když je  opraveno, tak se tu může jezdit 200. Ta nejnebezpečnější místa se budeme snažit opravit. Ale platí, že i v těch nejnebezpečnějších místech je nehoda výsledkem neopatrného nebo nepředvídatelného chování toho řidiče," zdůraznil Martin Kupka, náměstek hejtmanky.

Kraj plánuje v opravách nebezpečných úseků pokračovat. V nejbližší době chystá úpravu značení na křižovatce u Struhařova či stavbu obchvatu Staré Boleslavi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu