• Načítám...
>

Hornické muzeum Příbram zve na zážitkové prohlídky

Hornické muzeum Příbram patří mezi nejstarší muzea v České republice. Ke zhlédnutí návštěvníkům nabízí více než 40 stálých expozic, situovaných v historických, památkově chráněných objektech Ševčinského, Vojtěšského, Anenského a Drkolnovského dolu a v hornické chalupě na Březových Horách.

Reklama

Hornické muzeum Příbram, založené v roce 1886, je největším hornickým muzeem v České republice. Muzeum spravuje přes 50 historických budov a rozsáhlé podzemí. 

"Hornické muzeum Příbram, jak už prozrazuje název, tak se snaží dokumentovat, řekl bych, významnou kapitolu nejenom Příbramska, ale i v rámci České republiky, v kontextu s báňským podnikáním," konstatoval  Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Těžba rud byla v České republice odjakživa nesmírně důležitá. Příbramsko bylo známé především pro těžbu stříbra, olova, ale taktéž uranu.

"V dnešní době, byť se u nás již nikde uran netěží, tak České republika figuruje na prestižním, dvanáctém místě mezi největšími těžařskými velmocemi naší planety," upozornil Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Samotná těžba na Příbramsku skončila na sklonku 20. století. Muzeum se pokouší přiblížit návštěvníkům historii příbramského hornictví. Ale nabízí i pořádnou dávku dobrodružství. 

"Ty naše jednotlivé prohlídky, expozice, jsou vlastně připraveny, řekl bych, na takové té vlně adrealinu v interaktivním pojetí. No a především největší zájem je, pochopitelně, o návštěvu podzemí. Takže jezdí se tady důlními vláčky, fárá se do podzemí. Děti si zkouší, jaké to horníci měli těžké, když dobývali skálu," popsal Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

V muzeu je možné zhlédnout i rozsáhlou sbírku minerálů, v rámci které je k vidění i největší vzorek stříbra, vystavený v českých muzeích. Návštěvníci si mohou prohlédnout i jedny z nejstarších parních těžních strojů. 

"Kdo se zajímá nejenom o technické památky, ale obecně o naši historii a hledá odpověď na otázku, čím náš stát v minulosti vynikal, a o co se opíral, tak by si určitě neměl nechat ujít příležitost zavítat do Hornického muzea Příbram," zdůraznil Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Hornické muzeum Příbram se těší velké návštěvnosti, která ročně přesahuje 100 000 osob. Patří proto k nejvyhledávanějším turistickým cílům Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu