• Načítám...
>

Kutná Hora láká do Českého muzea stříbra

České muzeum stříbra je jedno z nejstarších a nejbohatších muzeí v České republice. Nabízí nespočet zajímavých exponátů, ale i nevšední procházku středověkým dolem.

Reklama

Kutná Hora patří mezi památkově nejbohatší města České republiky. Veřejnost zde může navštívit mimo jiné i České muzeum stříbra.

Hlavním sídlem muzea je místní památka Hrádek. Dalšími expozicemi jsou poté Kamenný dům, Tylův dům a pochopitelně samotný středověký důl. 

"Což je jedno z nejstarších a asi i nejzajímavějších muzeí tady v Kutné Hoře. Máme pod sebou spoustu exponátů. Naše prohlídky a expozice se věnují hlavně stříbrné Kutné Hoře. Historii dolování, těžení a zpracování stříbra," uvedl Michal Benda, průvodce.

Muzeum se postupně formovalo od oficiálního otevření místní štoly, která byla objevena v roce 1967 a zpřístupněna o dva roky později. Návštěvníci mohou volit ze dvou turistických okruhů. 

"Ten první se věnuje vyloženě historii Kutné Hory, ohledně archeologie, geologie. Je tam numismatika, renesanční sál a rytířský sál. No a potom druhý okruh je právě o té cestě stříbra ohledně těžení, historie těžení, technologie těžby, těžní stroje, samotný důl, a potom zpracování toho stříbra," popsal Michal Benda, průvodce.

Odborní pracovníci muzea spravují více než 170 000 sbírkových předmětů. K vidění jsou mimo jiné i tavná pec či originální těžní stroj. Návštěvník se tak seznámí s celým postupem zpracování stříbra. V závěru potom nahlédne i do mincovny, kde cesta stříbra končí. K vidění jsou ale i další exponáty. 

"Máme tu na ukázku různé minerály třeba kutnahorit nebo bukovskýit a samozřejmě ukázku rudy stříbra, protože přece jen jsme v Českém muzeu stříbra a měli bychom tedy ukázat i to, jak ta ruda samotná vypadá," upozornil Michal Benda, průvodce.

Největším lákadlem muzea je však pochopitelně starověký důl. Návštěvníci si projdou chodby v hloubce 30 metrů pod zemí a vyzkouší si pohyb v úzkých prostorách, kde horníci dennodenně trávili pracovní směnu. Tato procházka bezesporu představuje naprosto nevšední zážitek. 

Muzeum může ze svého sbírkového bohatství vystavit ve stálých expozicích pouze zlomek. K dispozici jsou proto během roku i tematicky zaměřené sezonní výstavy. České muzeum stříbra rozhodně stojí za návštěvu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu