• Načítám...
>

Milostivé léto pomůže ukončit nespočet exekucí

28. října startuje takzvané milostivé léto. To poskytuje dlužníkům, po dobu tří měsíců, výhodnější podmínky pro vykoupení se z některých dluhů.

Reklama

Letošního 28. října startuje takzvané milostivé léto. Tříměsíční projekt bude pomáhat snadněji ukončit nespočet exekucí, které v minulosti vznikly z veřejnoprávních dluhů.

"Milostivé léto je aktivita Poslanecké sněmovny, kterou na začátku prázdnin schválila. Proto se to také nazývá milostivé léto, taková, dá se říct, malinko amnestie dlužníkům," řekl Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje.

Milostivé léto je součástí schváleného balíčku exekučních změn. Týká se konkrétně dluhů, které mají lidé vůči veřejné správě.

"Toto je ta aktivita, kdy umožní lidem, kteří z nějakého důvodu mají dluh vůči veřejným institucím, tak aby zaplatili jenom ten dluh plus tu částku 908 korun, která pokryje takové ty základní, administrativní úkony a odpustí se jim to navýšení, toho dluhu, o ty exekuční náklady," vysvětlil Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje.

Pokud tedy dlužník zaplatí svůj původní dluh a administrativní poplatek do 28. ledna 2022, svoji exekuci tím ukončí. 

"Dlužník se samozřejmě musí obrátit na svého exekutora, u kterého zjistí výši dluhu. Tu zaplatí a následně, v podstatě, bude ukončeno exekuční řízení," dodL Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje.

Taktéž je nutné exekutora informovat doporučeným dopisem o skutečnosti, že dlužník chce využít právě milostivého léta. Milostivé léto je možné uplatnit jen na exekuce, které řeší soudní exekutoři. Nelze ho tedy využít u daňových a správních exekucí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu