• Načítám...
>

Kraj navštívila slovenská delegace

Středočeský kraj přivítal delegaci z Bratislavského samosprávného kraje. V rámci setkání spolu kraje diskutují o konkrétních problémech na obou stranách a o možnostech jejich řešení.

Reklama

Středočeský kraj navštívila delegace z Bratislavského samosprávného kraje. Oba kraje spolu v roce 2013 podepsaly memorandum o spolupráci.

"Setkání se slovenským krajem je sice pro mě první, na druhou stranu ta spolupráce už trvá několik let. Já věřím, že ta spolupráce bude pokračovat, protože máme řadu společných oblastí, řadu témat, která jsou stejná a tíží nás úplně stejně," vysvětlila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Stěžejním bodem programu bylo pochopitelně samotné jednání obou krajů. Diskutovaná témata se týkala, mimo jiné, i územního plánování, kultury a cestovního ruchu či například vědy a inovace.

"Spolupráce je opravdu velmi dobrá, vyměňujeme si zkušenosti. S mojí kolegyní jsme hodně dlouho mluvili o školství, o středoškolském vzdělávání a o problémech v dopravě. Ty problémy v dopravě jsou velmi podobné ve Středočeském kraji, v městě Praha, a stejně tak v Bratislavském samosprávném kraji a hledáme řešení," konstatoval Juraj Droba, předseda Bratislavského samosprávného kraje.

"Součástí slovenské delegace jsou radní, kteří mají na starosti určitou oblast, stejně tak jako naši radní. To znamená, vyměňujeme si nějaké zkušenosti, pokračujeme v prezentacích jednotlivých příkladů dobré praxe na obou stranách. A v tom, jak si můžeme ty zkušenosti nasdílet," dodala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Obě delegace čekala taktéž návštěva laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Jedná se o unikátní špičkové zařízení postavené pro český i mezinárodní vědecký výzkum. Mimo jiné mohli přítomní nahlédnout z návštěvnické galerie přímo do laserových hal. Program poté vedl do Vestce, kde již následovala návštěva centra Biocev. To představuje špičkovou komplexní platformu pro rozvoj moderních biotechnologií a biomedicíny.

"Zbožňuji akademické a vědecké prostředí, velmi rád se dozvídám o úplně nových věcech, o kterých jsem doteď ani netušil, že existují. A zdá se, že ten výzkum, který tady probíhá, je velmi dobrý," uzavřel Juraj Droba, předseda Bratislavského samosprávného kraje.

V rámci prohlídky nahlédli přítomní i do samotných laboratoří, kde byli obeznámeni s hlavními činnostmi centra. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu