• Načítám...
>

Archeologové na Rakovnicku našli zlatý poklad

V loňském roce byl nalezen historický unikátní poklad zlatých šperků. Jeho ohledání proběhlo mezinárodním vědeckým týmem pod vedením rakovnického muzea. Předměty pochází z druhé poloviny 5. století. A jakou hodnotu poklad má? To se dozvíte v reportáži Marka Tereby.

Reklama

Tak to je on. Zlatý poklad, který nalezli archeologové na Rakovnicku. Tvoří ho přezka a prsten, jež byly s s největší pravděpodobností součástí dobového lupu z hrobu bohatého aristokrata.

„Je to vlastně souhra šťastných náhod. My tu starou cestu, která už je na starých vojenských mapách, sledujeme dlouhodobě, protože nám samozřejmě z toho vyplývalo, že byla využívána už ve středověku, ne-li ve starším období," řekla Kateřina Blažková, archeoložka Muzea T.G. M. Rakovník. 

Tyto šperky z doby stěhování národů jsou unikátní nejen svojí drahokamovou výzdobou, ale také hmotností. Celý tento soubor obsahuje více než 150 gramů ryzího zlata.

„Jedná se tedy o přezku rozlámanou na tři kusy. Chybí polovina záchytného rámečku a panty, kterými byl ten rámeček s háčkem přichycen k té ploténce," řekla Kateřina Blažková. 

Z historického pohledu je hodnota nevyčíslitelná, cena se ale pohybuje v řádech desítek milionů. Štěstím bylo, že poklad našli spolupracovníci rakovnického muzea, kteří ho neznehodnotili, ale dokázali poznat jeho význam.

„Mám velikou radost, že se takto unikátní poklad našel právě na území Středočeského kraje. Je to poklad, který má světový význam, v Česku nemá obdoby. Společenským významem se dá přirovnat například ke středověkým korunovačním klenotům," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje. 

Zlaté nálezy ale rozhodně nezůstanou uzavřené, muzeum má v plánu otevřít výstavu.

„Teď bude záležet i na shánění finančních prostředků, budeme dávat i nějaké dotace. Chceme, aby výstava byla nejen z hlediska vitrín a vybavení fundusu na dobré úrovni. Zároveň chceme využít různé multimediální technologie, aby to zaujalo i mladou generaci," řekla Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T.G.M. Rakovník. 

Na poklad bychom se mohli do Rakovnického muzea vydat už v příštím roce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu