• Načítám...
>

Jeřáb snesl Svatobarborské zvony v Kutné Hoře

Svatobarborské zvony patří mezi chlouby Kutné Hory. Kvůli špatnému technickému stavu ale už dlouho neplní svou funkci. Restaurace je tedy nutná, předcházet jí ale muselo sundání zvonů z kaple bývalé jezuitské kaple. Jak celá akce probíhala? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Desítky lidí vyčkávaly již od rána, až se vše připraví a zvony Michal a Ludvík vážící celkem více než šest tun budou jeřábem sneseny. Přípravy na tento den trvaly půl roku.

„Jedná se o poměrně velmi technicky náročné stavební úpravy. Muselo dojít k vybourání středového pilíře východního okna a k jeho celkovému statickému zajištění," řekla Simona Čudová, náměstkyně GASK pro technickou sekci. 

Oba zvony mlčí od roku 2018. Na zvonu Michal bylo zjištěno vytlučení zvonového věnce, u Ludvíka byla objevena trhlina na těle zvonu.

„Je naší povinností uchovat je pro další generace a z tohoto důvodu Středočeský kraj podporuje jejich rekonstrukci částkou zhruba sedmi set tisíc, i když jsou samozřejmě v majetku Římskokatolické farnosti arciděkanství kutnohorského," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje. 

Před samotným snášením museli pracovníci ještě zvony demontovat ze zvonové stolice a nainstalovat kladku, která pomohla zvony vysunout ven. Sundávání za pomoci jeřábu trvalo přibližně dvě hodiny. Akci doprovázela bezpečnostní opatření, aby nedošlo ke zranění žádného z diváků. 

„Šlo to poměrně zdlouhavě, protože to je boj o centimetry. My jsme tam skutečně měli na každý straně po dvou po třech centimetrech a s tím tělesem, které má téměř 5 tun, se nedá nic riskovat, ani manipulovat. Jak jste viděli, pokud se o to člověk opře, tak to nepřepere. Musela to být souhra jeřábníka s námi. Měli jsme to na třech ručních kladkostrojích a postupně se ten zvon vysouval ven z okna. Takže se přetahujeme s tím jeřábem," řekl Petr Rudolf Manoušek, zvonař.  

Restaurování vyjde na více než milion korun, na opravu byla vypsána i veřejná sbírka s názvem Zvony pro Barboru.

Zvony odtud zamíří do holandského Astenu, kde budou zrestaurovány. Sem do bývalé jezuitské koleje se vrátí na jaře příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu