• Načítám...
>

V Památníku Vojna připomněli komunistické zločiny

Je důležité žít přítomností a těšit se na budoucnost, ale nejdůležitější je nezapomenout na minulost. Tato slova zazněla během výročí 17. listopadu 1939 a 17. listopadu roku 1989. Zástupci Středočeského kraje, ale i pamětníci z řad politických věznů se při této příležitosti sešli v areálu památníku Vojna v Lešeticích u Příbrami. Zároveň připomněli 60 let od zániku tehdejšího komunistického pracovního tábora.

Reklama

Češi hodně zapomínají na zločiny komunismu. Své o tom ví i pětadevadesátiletá Libuše Musilová, která jako vystudovaná právnička také prošla komunistickým vězením a pracovním táborem a která se vzpomínky zúčastnila.

"V něčem je to dobře, že se zapomíná. Ale na takové události, jako když šlo našemu národu o život, by se nemělo zapomínat," zdůraznila pamětnice komunistického vězení a pracovního tábora, Libuše Musilová.

A to, jak jsou tato slova důležitá, připomněla i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

"Připomínat ty události si musíme, protože se říká, že se má žít přítomností, pohlížet do budoucnosti, ale vycházet z minulosti," řekla hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Podle hejtmanky je důležité, aby pamětníci své příběhy vyprávěli potomkům. To, co se odehrávalo kolem nás, se už nesmí zopakovat - dodala. Spolu s radními Středočeského kraje se zúčastnila slavnostního aktu pokládání věnců v areálu bývalého pracovního tábora. 

"Příbramsko bylo místem, kde se opravdu odehrávala obrovská zvěrstva. Paradoxní je, že to byly většinou lágry nacistické, které se pak převtělily na ty komunistické," zmínila hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Tyto tábory byly rozmístěny po celém tehdejším Československu, nejčastěji v oblastí dolů, v tomto případě dolů uranových.

"Od roku 1951 deset let, tedy do roku 1961, zde byl vězeňský tábor, který měl zkratku U. Měl kapacitu až 2 tisíce potrestaných," říká šéf Památníku Vojna Lešetice, Josef Velfl. 

Minimálně 28 politických vězňů v něm zemřelo. Dnes je celý areál zpřístupněn široké veřejnosti.

"Je zde prezentována expozice dokumentující historii tohoto vězeňského zařízení, ale i události spjaté s komunistickým převratem. Další expozice přibližuje dějiny uranového hornictví, " dodává ředitel Památníku Vojna Lešetice, Josef Velfl. 

Památník Vojna v Lešeticích u Příbrami je přístupný po celý rok. Nově můžou návštěvníci vidět i výstavu 17. listopad. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu