• Načítám...
>

Líbeznice mají novou kapličku svaté Ludmily

Vysvěcení nové kapličky sv. Ludmily symbolicky uzavřelo obnovu nejstarší části Líbeznic. Obec se tímto připojila k letošnímu výročí umučení sv. Ludmily, která podle historických podkladů musela Líbeznicemi projíždět cestou na Pšov. Součástí obnovy této části obce bylo také vybudování nových zpevněných komunikací, které místní obyvatele uvítali.

Reklama

V letošním roce, kdy si připomínáme 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily, byla v Líbeznicích dostavena nová kaplička. Její požehnání zároveň symbolicky ukončilo obnovu nejstarší části obce.

"Kde bylo původní slovanské osídlení a velmi pravděpodobně na své cestě z Mělníka neboli Pšova do Prahy se tu sv. Ludmila musela zastavit nebo tudy aspoň procházela. Líbeznice mají kostel sv. Martina, mají barokní kapličku sv. Panny Marie a teď máme i malou kapličku moderní sv. Ludmily a věřím, že ti všichni tři budou shlížet na Líbeznice a budou pečovat o to, aby se tady lidé rádi scházeli a aby jim tady bylo dobře," řekl Martin Kupka, starosta Líbeznic.

Slavnostního posvěcení kapličky svaté Ludmily se mimo obyvatel a zástupců obce Líbeznice zúčastnil i starosta Tetína. Obce, ve které byla svatá Ludmila 15. září roku 921 zavražděna a kde si tuto událost každoročně připomínají.

"Já jsem tady mluvil při příležitosti požehnání tady té řekněme moderní kapličky sv. Ludmily. Mluvil jsem o tom, že já jako starosta Tetína a předseda spolku sv. Ludmily jsem stál, ale zdaleka nejsem sám, kdo připomínal tu sv. Ludmilu v posledních pěti letech. Jsem rád, že do toho projektu se nezapojila jen místa od Kyjeva, od Moskvy až po Texas, ale že vznikají místa nová jako Líbeznice a tato vydařená kaplička," řekl Martin Hrdlička, starosta Tetína.

Podoba kapličky a celé obnovené části obce vzešla z architektonické soutěže. Celá myšlenka tohoto projektu se zrodila v hlavě vedení obce již před téměř čtyřmi lety.

"Ta architektonická soutěž byla zastoupena opravdu mnoha ateliéry a to řešení, které přinesl ateliér Tomáše Koumara a Lukáše Ehla bylo nejcitlivější vůči celému tomu okolí nejstarší části Líbeznic. Jsou tady kompletně nové komunikace, byla to část obce, kde vůbec nebyly zpevněné cesty," řekl Martin Kupka.

"Já vůbec ani nemám slova, kterými bych to vyjádřila. My jsme tady do nedávna měli blátivá místa, byl tady takový provizorní asfalt a když zapršelo, tak to tady byla samá louže. Na stará kolena budeme chodit s čistými botami a suchou nohou," řekla Jitka Dudková, obyvatelka Líbeznic.

Náklady na vybudování kapličky a úpravu prostranství se vyšplhaly téměř k 15 milionům korun. Celý projekt si ze svého rozpočtu financovala obec.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu