• Načítám...
>

Středočeský kraj investuje v příštím roce 6,5 miliardy

Nový rok klepe na dveře a pocítí to i krajská pokladna. Schvalování nového rozpočtu provázelo ze začátku problémy, nakonec se ale radní domluvili a i v roce 2022 se bude investovat ve velkém. Počítá se ale i s nečekanými výdaji spojené například s pandemií koronaviru.

Reklama

Nové silnice nebo pavilony nemocnic. I to jsou výdaje, se kterými počítá krajský rozpočet na rok 2022.

„Pořád nejvíc investic jde do silnic. To je velká priorita. Také budeme investovat do opravy budov, do jejich zateplování. Jsou to investice jak ve školství, tak v sociální oblasti a také investujeme do nemocnic, do stavby nových pavilonů nebo do oprav," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Kraj disponuje částkou přibližně 1 a půl miliardy korun. Ostatní výdaje jsou mandatorní nebo také transfery do škol či sociálních zařízení. 

„My většinu těchto peněz dáváme na investice. Je to 500 milionů korun na investice z vlastních prostředků a 400 přidáváme na kofinancování projektů z evropských zdrojů. K tomu si budeme zbytek peněz, asi 1,4 miliardy, půjčovat a ty další peníze 683 miliony korun půjdou do středočeských fondů. Je to poměrně velká částka. Celkově na investice, když k tomu přidám ty peníze z evropských zdrojů, půjde šest a půl miliardy," řekl Věslav Michalik.

Rozpočet je ale připraven i na nečekané výdaje, které pravděpodobně kvůli pandemii koronaviru lze očekávat.

„My jsme museli vytvořit poměrně značné rezervy na růst cen energií. Museli jsme vytvořit rezervy také na růst platů a vytvořili jsme také rezervy na veřejnou dopravu protože pokud by v důsledku covidu docházelo k výpadku tržeb, tak se nám zvýší ztráta v dopravě, kterou bychom museli pokrýt," řekl Věslav Michalik.

Středočeský rozpočet by tyto výdaje ale prý neměly nijak výrazně zasáhnout. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu