• Načítám...
>

Kraj odkoupí Hrabalovu chatu, plánuje otevřít muzeum

Ostře sledované vlaky, Postřižiny či třeba Slavnosti sněženek. Kdo by neznal díla z pera Bohumila Hrabala. Jeden z nejvýznamnějších spisovatelů je sice už 24 let po smrti, až teď ale díky vedení Středočeského kraje získá důstojnou památku.

Reklama

Kdo by neznal tuhle klasiku. Film Slavnosti sněženek vyprávějící o sporu dvou mysliveckých spolků napsal Bohumil Hrabal podle živého předobrazu svých sousedů. Teď se jeden z našich nejslavnějších autorů dočká svého muzea. 

„Minulý čtvrtek udělala krajská rada další důležitý krok ke koupi chaty Bohumila Hrabala a to ten, že doporučila zastupitelstvu její odkup. Těch důvodů, proč se krajská rada rozhodla doporučit odkup, byla celá řada. Nicméně zmíním ty nejvýznamnější dva. Ten první je důvod společenské odpovědnosti, kdy chceme uchovat odkaz tohoto spisovatele, který patří mezi nejvýznamnější spisovatele 20. století a ten druhý důvod je ten, že nám tento objekt expozičně zapadne do koncepce Polabského muzea, které již téměř 25 let pečuje o odkaz Bohumila Hrabala," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Muzeum zpřístupní návštěvníkům originální kusy z Hrabalova života. Ať už psací stroje nebo třeba jízdní kolo. 

„Nejzajímavější jsou ty věci, které máme zdokumentovány třeba na fotografiích, že opravdu z té chaty jsou. Je u toho vyfocen Hrabal, jak jsem tam ukazoval tu fotografii, tak vlastně ta akumulační kamna máme k dispozici. Jednou z takových zajímavostí je to, že vlastníme i osobní automobil Bohumila Hrabala," řekl Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea.

Součástí výstavy má být také chata, kde Bohumil Hrabal žil mezi lety 1966 a 1996 a napsal tady ta nejznámější díla.

„Chtěli bychom tam nejen v chatě, ale i venku udělat expozici, která bude věnována té rekreační oblasti Kersko, protože to má už docela zajímavou historii. Kromě té drobné expozice, tak samozřejmě to hlavní gros - ta hlavní expozice bude tady v rekonstruovaném Nymburském muzeu. Zde bude většina těch věcí vystavena, ale samozřejmě některé věci, které tady jsou k vidění, bychom rádi prezentovali i v té chatě," řekl Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea.

Sem do nově zpřístupněné chaty v Kersku by se první návštěvníci mohli podívat už v roce 2024.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu