• Načítám...
>

V kraji zasedl krizový štáb, řešil stav nebezpečí

Zhoršující se epidemiologická situace donutila svolání krizového štábu ve Středočeském kraji. Ten zhodnotil jak situaci ve školách, tak i nemocnicích. Hejtmanka ale také zmínila, že Středočeši jsou v očkování mezi nejlepšími.

Reklama

Vysoké přírůstky a plné nemocnice. Téma, které slyšíme všude kolem nás. I proto se sešel krizový štáb ve Středočeském kraji. 

„Shodli jsme se, že situace ve všech složkách IZS od Zdravotnické záchranné služby, Armády, Hasičů Středočeského kraje po Policii Středočeského kraje je v podstatě stabilní a klidná. Současně jsme velmi detailně probrali situaci ve středočeských nemocnicích. Ta situace se také zvládá. Zvládá se stejně i situace v sociálních službách. Nikdo ze členů krizového štábu nevznesl žádný požadavek na to, abychom se byť jen přiklonili nebo začali uvažovat o stavu nebezpečí nebo o stavu nouzovém," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Podle hejtmanky kraj situaci zvládá a napomáhá tomu prý i vysoká naočkovanost.

„Středočeši jsou proočkováni téměř ze 75 % v té věkové skupině od šestnácti let výše a ono je to opravdu vidět na těch vážných stavech v těch nemocnicích. Jsou sice hospitalizovány i osoby, které jsou naočkovány. Nicméně ty vážné stavy a lidé ležící na jednotkách intenzivní péče jsou z velké většiny bez očkování," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Zájem o vakcínu proti koronaviru prý v posledních dnech přibývá. A to nejen o třetí dávku, ale také o první vakcínu. 

„Vlastně z 26 velkokapacitních očkovacích míst jich 21 stále funguje. Současně jsme posílili mobilní týmy. Budeme jich mít 7 a není problém se tedy nechat naočkovat," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Krizový štáb řešil i situaci v domech s pečovatelskou službou. V těch, které zřizuje kraj, je přibližně 5 000 seniorů a z nich je 94 % naočkovaných. Pozitivních osob je pouze 5 a nejsou ve špatném stavu. Na stole byla i situace ve školách.

„Musím říci, že největší přírůstky a největší incidence na 100 tisíc obyvatel, která překračuje i číslo 2 tisíce na 100 tisíc obyvatel, je opravdu v dětských věkových kohortách 6 - 8 let a 8 - 11 let a pak je to incidence ve věkové skupině jejich rodičů. To znamená, že když onemocní dítě, tak onemocní rodiče pravděpodobně. Takže to jsou věkové skupiny do 40 let," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Děti mají ale ve většině případů bezpříznakový průběh. Kraj má ve spolupráci s Hygienickou stanicí v plánu vydat manuál, jak v případě nákazy covidem-19 postupovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu