• Načítám...
>

Středočeský kraj pomáhá zadluženým obyvatelům

Již více než měsíc se mohou obyvatelé Středočeského kraje zapojit do projektu Milostivé léto. Akce vyhlášená státem umožňuje lidem se zbavit vysokých exekučních poplatků, které ještě více komplikují splácení. V jaké fázi projekt je jsme se zeptali přímo hejtmanky Petry Peckové.

Reklama

Vysoké dluhy a k tomu ještě poplatky, sankce a úroky. Pro někoho noční můra. Lidem, které taková situace postihla a dluží veřejnoprávním věřitelům, se Středočeský kraj snaží pomoci. Ten, kdo do 28. ledna příštího roku zaplatí svůj původní dluh a k tomu přidá 908 Kč jako náklady, ten tímto svou exekuci ukončí. 

„My jsme udělali propagaci Milostivého léta opravdu velkou. Kromě toho, že jsme poslali osobní dopisy všem dlužníkům, kteří dlužili Středočeskému kraji a splňovali ty podmínky. To znamená, že byli v exekuci. Ale to bylo velmi malé číslo zhruba kolem dvaceti dlužníků, protože zase nedluží lidé přímo kraji ale většinou příspěvkovým organizacím. Pak jsme udělali jednu důležitou věc, kdy jsme spolu s ředitelkou Úřadu práce Středočeského kraje udělali dopisy osobní pro všechny zaměstnavatele ve Středočeském kraji a do toho dopisu jsme jim přiložili dopis pro zaměstnance, leták a i dopis pro exekutora, který může poslat přímo ten zaměstnanec," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Kolika případů se ale situace týká kraj kvůli ochraně osobních údajů zjistit nemůže.

„My vlastně nemáme přístup ani k databázi zaměstnavatelů, proto jsme právě spolupracovali s Úřadem práce. My se to číslo nedozvíme. To znamená nedozvíme se ani ten objem finančních prostředků, které dluží a oni mohou dlužit vlastně všem veřejným institucím, to může být obcím za odpady třeba nebo poplatek za psa. Takže si myslíme, že ta částka bude hypoteticky vysoká a i těch lidí bude poměrně hodně," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Dlužníci se do projektu mohou přihlásit ještě dva měsíce, ale pozor! Veškeré pohledávky musí být na účet exekutora uhrazeny do 28. ledna 2022. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu