• Načítám...
>

Středočeský kraj pracuje na zlepšení hospodářské politiky

Podle náměstka Michalika se v minulých letech hospodářská politika ve Středočeském kraji neřešila tolik, jak by měla. Proto se letos už dvakrát sešel u "kulatého stolu" nejen s novými, ale i se stávajícími investory. Cílem těchto debat má být třeba regionální rozvoj.

Reklama

Zlepšit podmínky pro kraj, obce, firmy ale i samotné pracovníky. Toho se snaží docílit debaty u kulatého stolu. 

„Máme pocit, že taková vzájemná diskuze o jejich projektech, o tom co od Středočeského kraje očekávají, co očekávají od našeho středního školství, od potřebné infrastruktury. My můžeme změnit prioritizaci některých dopravních staveb tak, abychom je podpořili. Prostě jde nám o to, aby investoři, kteří vytvářejí pracovní místa, vytvářeli kvalitnější pracovní místa, lépe placená a aby byli v kraji spokojeni," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

„Já myslím, že dnes byla ideální příležitost z pohledu kraje, AFI (Sdružení pro zahraniční investice), SICu (Středočeského inovativního centra) navázat nějaké otevřené partnerství s velkými firmami, s korporacemi, které jsou důležitou součástí toho krajského hospodářství a otevřít i nějaký dialog. Z toho průzkumu AFI bylo vidět, že tou dlouhodobou bolestí, které ty velké firmy cítí, je nedostatečná otevřenost veřejné správy," řekl Pavel Jovanovič, statutární ředitel Středočeského inovativního centra.

Cílem těchto debat by měla být lepší komunikace mezi firmami a obcemi, ve kterých působí. Zmínilo se také, že by tomuto vztahu pomohlo lépe rozdělovat daně tak, aby šlo více do kasy konkrétní obce. Podle Sdružení pro zahraniční investice by se měl pracovní trh i více otevřít pro zahraniční pracovníky. 

"Nedojde pak ke snížené poptávce o ty české pracovníky?"

„Toho bych se opravdu vůbec nebál. Protože dneska máme v podstatě nulovou nezaměstnanost. Praha a Středočeský kraj jako ty spojené nádoby jí mají skoro nulovou, Praha leckdy i zápornou. My jsme v úplně opačné situaci. To je první věc. Druhá věc je, že česká populace stárne a to je fakt, který se nezmění. My potřebujeme omladit," řekl Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice.

Důležité je prý také, aby měly firmy lepší možnost připravit se na podmínky Green Dealu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu