• Načítám...
>

Zastupitelstvo rozhodlo o zrušení SOU v Kralupech n. Vltavou

Letos oslavila 60. narozeniny. Střední odborná škola a učiliště v Kralupech nad Vltavou budou ale i přesto zrušeny. Proč se tak zastupitelstvo i přes tlak studentů rozhodlo? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Přesně takhle to vypadalo před Krajským úřadem Středočeského kraje při posledním zasedání zastupitelstva. V programu bylo naplánováno jednání o zrušení Střední odborné školy a učiliště v Kralupech nad Vltavou. Místní studenti proto přijeli dát najevo svůj názor.

anketa

Právě daleká dostupnost škol v Neratovicích a v Mělníku, které by studenty ze zrušené školy měly převzít, je hlavní argument studentů. Svůj názor přijelo projevit i vedení školy. 

„Naše škola má šedesátiletou tradici, Kralupy jsou chemickým městem a během těch šedesáti let naše škola vychovala na čtyři tisíce techniků pro všechny možné obory, ať už chemické, elektro obory, strojní mechaniky a další," řekla Dagmar Binková, ředitelka SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.

Ředitelka školy také argumentuje tím, že počet obyvatel Kralup se bude zvyšovat a poptávka po středním odborném učilišti se v budoucnu zvýší. Podle radního Váchy je ale současný technický stav školy neudržitelný a oprava by stála stovky milionů korun. Pro kvalitnější výuku na odborných školách je také prý lepší sdružovat žáky do větších škol a zajistit jim moderní vybavení. Hlasování o zrušení bylo téměř jednohlasné.

„I hlasování na výboru bylo drtivé. Čtrnáct a jeden se zdržel. Přitom ten jeden nebyl na prohlídce školy v Kralupech. Ale všichni ti, co se účastnili prohlídky školy v Kralupech, hlasovali pro. Nástupnická organizace se stává ze zákona nástupnickou organizací. To znamená, že všechna práva a závazky nejen pedagogů, ale i žáků, přecházejí na nástupnickou organizaci a ona musí poskytnout to vzdělání. Tam se bude pokračovat, ti žáci byli přijatí do určitého oboru a v tom také, pokud budou studovat řádně, dostudují," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Žáci by se do nových škol měli přesunout od nového školního roku. Co se bude dít s prázdnou budovou zatím není jasné. Na zastupitelstvu padla zmínka třeba i o nové základní škole. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu