• Načítám...
>

Kraj zhodnotil aktuální epidemickou situaci

Středočeský kraj informoval o aktuální epidemické situaci na svém území. S kapacitními problémy se tu potýkají nemocnice, kraj proto požádal o pomoc mediky a praktické lékaře.

Reklama

Středočeský kraj informoval o aktuální epidemické situaci na svém území. Ta je podle slov hejtmanky Petry Peckové stabilizovaná, i přesto ji však nepokládá za dobrou.

"Když se budeme bavit o té sedmidenní incidenci na sto tisíc obyvatel, tak ještě včera jsme byli na druhém nejlepším místě, to znamená, byla téměř nejnižší incidence mezi kraji. Ale ty rozdíly jsou velmi malé, takže dnes už jsme na místě osmém, to je někde uprostřed toho pole, ale já říkám, že covid nezná žádné krajské hranice a nezastaví se před nimi a také to není žádná soutěž mezi kraji. Takže to, co na jaře prožíval Karlovarský kraj a ta hrozná situace, která tam byla, tak ta je teď na Moravě a samozřejmě může přijít do středních Čech," říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Vedení kraje ale doufá, že se to nestane z důvodu jedné z největších proočkovaností ze všech krajů a to až sedmdesát pět procent. 

"Projevuje se to zaplaťpánbůh tím, že na jednotkách intenzivní péče máme v současné době opravdu daleko méně pacientů, než jsme mívali v jiných vlnách a současně teď už těch pacientů na JIPech mírně ubývá," dodává hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

I přesto je většina nemocnic kapacitně vyčerpána a to nejen co se lékařského personálu týče.

"Třeba v kuchyni nám chybí víc jak dvě třetiny personálu kuchyně, takže je to pro nás problém vařit sto třináct druhů diet a osm set jídel denně. Nějak se s tím pereme za pomoci dobrovolníků a personálu, který je ochoten pomoci. Co se týká vlastních zdravotníků, tak nám chybí padesát zdravotníků, což to číslo z poměru asi osmi set, který máme, se nezdá nijak dramatické. Nicméně zásadní je, když chybí ti zdravotníci, kteří jsou z oddělení buď intenzivní péče, jako je ARO, JIP nebo z oddělení interny, která je nejvytíženějším oddělením nemocnice v současné době," říká ředitel Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Roman Mrva.

Aby situace zůstala stabilizována, bude Středočeský kraj i nadále pokračovat v očkování. Mimo všech jedenadvaceti očkovacích míst je v provozu také několik mobilních očkovacích týmů.

"Od poloviny září máme v provozu čtyři mobilní týmy a teď navyšujeme o další tři mobilní týmy. Ty mobilní týmy jsou zejména z toho důvodu, abychom dostali to očkování ke klientům, kteří mají třeba horší dopravní obslužnost, horší dopravní dostupnost k těm očkovacím centrům. Musím zase využít toho, abych poděkoval těm zdravotníkům, kteří to očkování provádí. Jak na stacionárních očkovacích místech, tak i v těch mobilních týmech," dodává radní Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

Vedení Středočeského kraje zároveň osobním dopisem požádalo praktické lékaře, zda by v nemocnicích mohli v rámci svého volného času vypomoct.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu