• Načítám...
>

Kraj a Praha stvrdili podpisem vzájemnou spolupráci

Zástupci Středočeského kraje a hlavního města Prahy slavnostně podepsali Memorandum o vzájemné spolupráci. Cílem je prohloubit a rozšířit dosavadní spolupráci. Ta se bude týkat hned několika oblastí.

Reklama

Středočeský kraj a hlavní město Praha hodlají prohloubit a rozšířit dosavadní spolupráci. Za účelem dosažení společného záměru podepsali zástupci obou stran Memorandum o vzájemné spolupráci. Dokument byl podepsán přímo na hranici obou krajů. 

"Memorandum, o vzájemné spolupráci mezi Středočeským krajem a Prahou, já považuji za formalitu. Protože musím říci, že ta spolupráce, hned od krajských voleb, byla nastartována zcela přirozeně, zcela automaticky. Jak hlavní město Praha, tak Středočeský kraj si uvědomují, že spolupráce musí být proto, aby byl občan spokojen. A teď to sice formalizujeme, dáváme tomu nějaký rámec, který je sice na papíře, ale zase na druhou stranu můžete mít věci na papíře, ale ony fakticky nefungují. Takže já jsem radši, že to funguje fakticky. A na papíře už je to jenom symbolicky," zmínila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

S prohloubením spolupráce se počítá nejen v oblasti kvality života obyvatel, ale také například životního prostředí a školství. Týkat se bude i technické a dopravní infrastruktury. V plánu je mimo jiné stavba dalších P+R parkovišť. Vzájemná spolupráce se zaměřuje i na zdravotnictví. 

"Pro naše zdravotnická zařízení jsou ta fakultní pracoviště v Praze vyššími pracovišti. Vykonávají se zde složitější, náročnější výkony. Obráceně Pražané jezdí do středních Čech na dovolenou, rekreují se v klasických, rekreačních oblastech, ať je to Posázaví, Povltaví nebo směrem ke Krkonošům a využívají v letních sezónách naše pracoviště zase pro tu prvotní péči," vysvětlil Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

"Nám se to velice osvědčilo i v době pandemie. Samozřejmě to zdravotnictví je hodně koncertované do Prahy. My jsme i vytvořili web covid.praha.eu, který ale soustřeďuje informace i o testovacích místech ve Středočeském kraji a lidé si tam mohou najít snadno nejbližší termín na testování," dodal Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Spolupráce by měla být, podle memoranda, pravidelně vyhodnocována, a to na společných setkáních Rady hlavního města Prahy a Rady Středočeského kraje. Setkání by se měla konat vždy nejméně dvakrát v kalendářním roce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu