• Načítám...
>

Brownfieldy v kraji mají šanci na renovaci

Staré a opuštěné stavby ve Středočeském kraji mají šanci na renovaci a nové využití. Kraj, spolu s národní agenturou CzechInvest, bude totiž pomáhat s efektivním využitím brownfieldů. Vybrané projekty by mohly získat finanční podporu v rámci programů z Národního plánu obnovy.

Reklama

Středočeský kraj bude, ve spolupráci s agenturou Czechinvest, vybírat projekty na efektivní využití takzvaných brownfieldů. Hodlají společně vytipovat a následně zkonzultovat s žadateli projekty, které by mohly dosáhnout na finanční podporu.

"Teď aktuálně musíme čerpat z fondu obnovy, který vyhlašuje Evropská komise, což je něco, co je po pandemii, aby se nastartovala ekonomika. A pro Středočeský kraj to znamená, že by zhruba 120 miliónů mohlo jít na území Středočeského kraje na regeneraci brownfieldů," upozornil Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Vypsány budou celkem tři programy, které tvoří součást Národního plánu obnovy. Programy podpoří renovaci a nové využití území či staveb, které jsou opuštěné, neefektivně využívané, zanedbané, případně kontaminované. Podpora bude zaměřena na významné, strategické brownfieldy, ale také na brownfieldy pro nepodnikatelské či podnikatelské využití. Výzvy by měli sledovat hlavně vlastníci brownfieldů. 

"V tuto chvíli sledovat ty výzvy a sledovat tiskové zprávy Středočeského kraje, sledovat Czechinvest. A tam ti, kteří vlastní třeba nějaký brownfield, tak se mohou přihlásit a získat peníze na regeneraci," zdůraznil Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

O výběru některých brownfieldů je rozhodnuto už nyní.

"Jsou takové klíčové, předvytipované, ty, které jsou už v další fázi přípravy. A to je Poldovka v Kladně a tady benešovská kasárna. Potom ještě my, jako Středočeský kraj, vlastníme bývalé vojenské letiště v Milovicích, kde ale s přípravou nejsme tak daleko, abychom tyto peníze mohli využít. Takže primárně budeme fungovat jako konzultant pro ty, kteří už jsou v další fázi přípravy," vysvětlil Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Středočeský kraj se problematice brownfieldů věnuje dlouhodobě. Úzce také spolupracuje s jednotlivými městy a obcemi.

https://www.kr-stredocesky.cz/... 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu