• Načítám...
>

GASK chystá rok plný zajímavých výstav

Galerie Středočeského kraje návštěvníkům nabízí nespočet unikátních, uměleckých výstav. A na rok 2022 připravila hned několik novinek. Co bychom letos rozhodně neměli minout, a co je možné zhlédnout už nyní, uvidíte v reportáži.

Reklama

Rok 2022 bude pro Galerii Středočeského kraje opět ve znamení nových výstav. Nespočet zajímavých exponátů, které rozhodně stojí za vidění, mohou ale návštěvníci zhlédnout už nyní. 

Jedním z velkých lákadel je například výstava Emila Zavadila. 

"To je renomovaný architekt a je známý především jako architekt výstav. A toto je jeho první výstava, jeho volné tvorby. On se již několik let zabývá geometrií a obrazci a zpracovává to ve svém díle," upozornila Adriana Primusová, kurátorka GASK.

Výstava mapuje i samotný proces vzniku děl. Návštěvníci mohou zhlédnout například autorovy skicy a k dispozici je i animace. Další, aktuálně probíhající výstava, nese název: Já je někdo jiný. Zaměřuje se na autoportréty.

"My, v současné době, žijeme obklopeni portréty a autoportréty. Žijeme s kulturou selfie, takže možná je na místě otázka, co v průběhu posledních sta let, v průběhu dvacátého století a na začátku jedenadvacátého, autoportrét pro umělce představoval," vysvětlila Vanda Skálová, kurátorka GASK.

Výstava je jedním z projektů, které představují sbírky Galerie Středočeského kraje a přináší svědectví, nejen o samotných autorech, ale například i o dané době, ve které díla vznikla. Návštěvníci mohou na umělecké exponáty narazit i v zahradách galerie. Tam je pro ně připraven projekt GASK pod širým nebem. 

"Celý projekt vznikl v době, kdy byla covidová pandemie a nebyla možnost navštívit vnitřní prostory galerie. A proto jsme se rozhodli oslovit autory, se kterými dlouhodobě spolupracujeme," konstatovala Veronika Marešová, kurátorka GASK.

K vidění jsou zde sochy či například umělecké instalace. Jedním z exponátů je také Dešťová stěna IV autorky Adély Matasové. V březnu tohoto roku budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si i další autorčina díla. 

"Adéla Matasová je velmi významná, multimediální umělkyně a my, tento rok, připravujeme její velkou výstavu Metasystémy," doplnila Veronika Marešová, kurátorka GASK.

V letošním roce bude také možnost zhlédnout výstavu s názvem Cesta předurčena osudem. Jedná se o retrospektivní výstavu Květy a Jitky Válových. 

"Byly to malířky, které se narodily v Kladně a jejich figurální malba, jejich umění, je velkou výpovědí o osudu člověka ve dvacátém století. Jejich obrazy jsou především plné lidského soucitu," zdůraznil Richard Drury, vedoucí kurátor GASK.

Výstava bude otevřena v listopadu tohoto roku. Galerie Středočeského kraje nabízí i nespočet dalších, uměleckých unikátů a rozhodně stojí za návštěvu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu