• Načítám...
>

Kraj očekává omezení provozu hromadné dopravy

Cestující by se ve Středočeském kraji měli připravit na možné změny v provozu hromadné dopravy. Kraj reaguje na vlnu varianty omikron, která by dopravu mohla v následujících týdnech omezit. Do jízdních řádů bude dispečink zasahovat operativně.

Reklama

Nová mutace onemocnění covid-19, známá jako omikron, zasáhla i do středočeské hromadné dopravy. Kvůli očekávanému prudkému nárůstu nakažených, připravil kraj systémová opatření. 

"Ústav zdravotnických informací upozornil, že v dalších týdnech můžeme očekávat poměrně razantní a rychlý nárůst vlny epidemie koronaviru omikron. A zcela určitě lze očekávat poměrně velké množství lidí v karanténě, což se samozřejmě nevyhne ani řidičům autobusu a strojvůdcům. Takže my, preventivně, už dopředu jsme připravili postup pro potenciální redukce jízdních řádů. Řekněme nějakou improvizaci v dopravě tak, abychom zachovali především pracovní, školní spoje, a abychom byli schopni včas veřejnost informovat, pokud by k nějakému výpadku někde došlo," uvedl Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

V rámci opatření bude dispečink Pražské integrované dopravy, v případě potřeby, operativně zasahovat do provozu linek. Stálé omezení provozu hromadné dopravy zatím plánováno není. O změnách v jízdních řádech se mohou cestující informovat hned na několika internetových platformách. 

"Jízdní řády, jako takové, jsme neměnili. Jen do nich, v případě nutnosti, budeme operativně zasahovat. Doporučil bych cestujícím, aby sledovali zejména webové stránky Pražské integrované dopravy, kde najdou veškeré informace k mimořádnostem. Ty najdou také na sociálních sítích nebo v aplikaci PID Lítačka," vysvětlil Oldřich Buchetka, tiskový mluvčí IDSK.

"Je to dynamicky řízený proces, který velmi závisí na tom, kolik aktuálně řidičů nebo strojvůdců bude v karanténě. A my i dopravci jsme připraveni na to, že třeba řídit autobusy půjdou i lidé, kteří zastávají normálně úřednické pozice, ale mají třeba stále ještě platné zkoušky na řízení autobusu," upozornil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Cílem je maximální možnou mírou zajistit provoz veřejné hromadné dopravy na území kraje. Opatření budou platit do odvolání, aktuální předpoklad je do poloviny února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu