• Načítám...
>

Kraj plánuje finančně podpořit potravinovou banku

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj pomáhá už od roku 2009 lidem v nouzi. Středočeský kraj banku každoročně finančně podporuje. Letos však kraj plánuje příspěvek značně navýšit.

Reklama

Rada kraje schválila finanční příspěvek na provoz Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. Banku kraj podporoval i v předešlých letech. Výše příspěvku by však letos měla dosáhnout 2 miliónů korun. 

"To, co dělá potravinová banka, je opravdu úctyhodné, obdivuhodné. Lidé se ocitají v situaci, která není jednoduchá. Velmi často potřebují pomoci třeba matky samoživitelky, nebo obecně rodiče, kteří jsou sami s dětmi a opravdu potřebují základní pomoc, jako je mouka, jako je olej," zdůraznila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

"Spolupráce se Středočeským krajem se stále zlepšuje. Každý rok je lepší a lepší. Je to také proto, že se lépe poznáváme. Také proto, že kraj už ví, co potravinová banka dělá, komu pomáhá. Kolik organizací a kolik lidí, ze Středočeského kraje, je závislých na naší pomoci. A my jsme rádi, že to je dialog, a že se k nám kraj chová vstřícně," konstatovala Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj byla založena v roce 2009. Od té doby shromažďuje a následně rozděluje jídlo mezi potřebné a v současné době je největší potravinovou bankou v České republice. Počet klientů banky každoročně roste. Rapidní nárůst však banka zaznamenala hlavně od začátku pandemie. 

"Každý rok stoupá počet odběratelů. Zvlášť doba covidu, ta s námi zamávala. Ta strašně navýšila počet odběratelských organizací. Ve Středočeském kraji máme v tuto chvíli asi 130 odběratelských organizací a pro potravinové balíčky k nám chodí jednotlivci. Je jich asi dva a půl tisíce měsíčně a z toho bych řekla, že tak 1200 bude ze Středočeského kraje," popsala Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.

V roce 2020 podpořil kraj potravinovou banku dotací 550 tisíc korun. O rok později to už byla částka 1 milión korun. Letošní finanční příspěvek musí ještě schválit zastupitelstvo kraje. To bude zasedat 31. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu