• Načítám...
>

Rada kraje schválila letošní příspěvek pro LPS

Kraj chce i v letošním roce přispět na zajištění lékařské pohotovostní služby. Radní kraje, na svém zasedání, schválili výši finančního příspěvku pro rok 2022. Přidělení dotace ještě podléhá schválení zastupitelstvem.

Reklama

Téměř 43 miliónů korun chce Středočeský kraj uvolnit na zajištění lékařské pohotovostní služby na rok 2022. Finanční příspěvek schválila Rada Středočeského kraje. Oproti loňskému roku kraj dotaci navýšil.

"Musíme reflektovat zvýšené mzdové náklady, protože podle nařízení vlády se v podstatě ve zdravotnictví zvýšily platy o šest procent pro rok 2022. Tady by mohl někdo namítnout, že se jednalo o příspěvkové organizace řízené státem. Ale my musíme tím, že jsme prstenec okolo Prahy, tak musíme reflektovat mzdový vývoj v podstatě v těch právě přímo řízených, pražských nemocnicích. To znamená, že my musíme reagovat i v našich nemocnicích na tyto mzdové nároky," vysvětlil Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Příspěvek je určen pro krajská lůžková zdravotnická zařízení, která pacientům poskytují akutní péči. 

"To znamená všech pět krajských nemocnic, nebo oblastních nemocnic, které jsou ve vlastnictví Středočeského kraje. Dále jsou to městské a soukromé nemocnice. V té všeobecné medicíně je pokryté celé území kraje. Tam, kde máme lůžková zdravotnická zařízení, tak tam je i lékařská pohotovostní služba," upozornil Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Kraj hodlá také v roce 2022, ještě více zlepšit dostupnost lékařských pohotovostních služeb. 

„Je to zejména s ohledem na víkendové služby. Protože se stává, že přijedete na pohotovost, která před hodinou zavřela. Tady bych ale doporučil občanům a potencionálním pacientům, aby sledovali i případné změny, právě na stránkách lůžkových zdravotnických zařízení. V čem máme trošku potencionální problém, tak je v zajišťování služeb, v obsazování služeb. Ale i to se nám daří, nějakým způsobem, ve spolupráci s ordinacemi praktických lékařů, zajišťovat," popsal Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Finanční příspěvek bude kraj, na konci ledna, schvalovat na zastupitelstvu. V případě schválení dotace, následně kraj zveřejní síť pohotovostních služeb pro rok 2022.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu