• Načítám...
>

Muzeum Eduarda Štorcha v Lobči chystá překvapení

Muzeum Eduarda Štorcha v Lobči na Kokořínsku je sice malé, typicky venkovské muzeum, ale chystá velké překvapení. Po své rekonstrukci se zařadilo do evropského systému Muzeos Vivos, tedy Živá muzea.

Reklama

Kulturní stánky na území malých obcí, jako jsou muzea či vzdělávací centra, jsou často limitována nedostatkem personálu a mívají proto jen velmi omezenou návštěvní domu. To jistě neprospívá jejich atraktivitě pro turisty. Proto se Muzeum Eduarda Štorcha v Lobči na Kokořínsku rozhodlo jít úplně jinou cestou a to díky nejmodernějším technologiím.

"Nápad přišel ze Španělska od našich kolegů, kteří potřebovali znovu otevřít expozice, které vybudovali před finanční krizí a přišli s nápadem, aby se muzea dala samostatně navštívit, vytvořili k tomu platformu Museos Vivos - Living Museums, kam si každý návštěvník může zvolit svojí hodinu a den, kdy muzeum navštíví," řekla Marcela Pánková - manažerka MAS Vyhlídky.

Muzeum Eduarda Štorcha v Lobči se stane prvním takto vybaveným muzeem u nás a nabídne svým návštěvníkům navíc velmi zajímavou expozici.

"Většina lidí Eduarda Štorcha zná jako spisovatele, autora třeba Minehavy, která se odehrávala právě tady v Lobči, a nebo Lovců mamutů, které známe všichni z povinné četby. Eduard Štorch byl všestrannou nebo mnohovrstevnatou osobností, málokdo ví, že byl významným reformátorem školství, říkalo se mu dokonce český Montessori. Byl to archeolog samouk. Této mnohovrstevnatosti Štorchově odpovídá i ta expozice," řekl Jan Pustějovský - architekt.

Aby si návštěvník mohl expozici prohlédnout nerušeně v čase, který mu vyhovuje, stačí se přihlásit přes webovou aplikaci.

"Systém funguje tak, že se zákazník přihlásí do webové platformy tohoto systému, kam nahlásí na základním formuláři své údaje, vybere si region, ať je to ve Španělsku, v Portugalsku nebo tady u nás v České republice, kde jsme skutečně jen jediní zatím. Bude to první pilotní muzeum, které tuto aktivitu tady v Čechách zahájí, návštěvník si vybere region, místo, muzeum, které chce navštívit, vybere si z nabídnutých časů a objedná se. Poté, co vyplní základní formulář, přijde mu do mobilního telefonu přístupový kód," řekla Marcela Pánková.  

A s tímto kódem pak přichází ke dveřím muzea.

"Muzea mají nově vybudovaný otvírací a zavírací systém dveřní, který umožní automatické otevření na základě zadání daného kódu. Pak návštěvník vstoupí a muzeum je hodinu jeho, spustí se osvětlení, muzea, která mají udělanou megafonii, spustí automatický výklad," řekla Marcela Pánková. 

Poté, co návštěvníkovi lobečského muzea jeho kód otevře svět Eduarda Štorcha, bude mít celou hodinu k dispozici všechny prohlídkové okruhy.

"V této první místnosti je středový element, který dělí ten prostor na 4 základní zóny, v jedné je Eduard Štorch představen jako učitel, pedagog, v druhé jako badatel, ve třetí samozřejmě jako spisovatel a v té poslední jako v civilní rovině jako rebel, soused, kamarád, přítel," řekl Jan Pustějovský. 

Zkušenosti ze Španělska ukazují, že si návštěvníci tuto platformu skutečně oblíbili.

"Pohyb se v těchto oblastech velice zvýšil, což přináší benefit i pro místní podnikatele, prodejce nějakého tradičního zboží nebo domácích výrobků či restauračních nebo ubytovacích služeb," řekla Marcela Pánková. 

Zajištěna je i bezpečnost a to pomocí kamer a přesné identifikace návštěvníka v celém systému.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu