• Načítám...
>

Zámek Brandýs nad Labem čeká letos významné výročí

Znáte slovní spojení: "Hopsa, hejsa do Brandejsa"? Ano, říkal to Jan Werich ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. Proč byste se ale měli do "Brandejsa" vydat vy? A proč právě letos? Odpoví naše reportáž.

Reklama

Zámek Brandýs nad Labem leží asi 20 kilometrů, severně od Prahy, ve městě Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Patří mezi nejdůležitější zámky habsbursko - lotrinské dynastie a řadí se tak i mezi nejvýznamnější české zámky.  Jeho omítku zdobí renesanční prvky. Na první pohled zaujme sgrafitová výzdoba i rozsáhlé dochované části opevnění, které jsou ojedinělou památkou vojenského stavitelství z doby třicetileté války. Letos si navíc zámek připomíná jedno významné výročí. 

"Letošní návštěva brandýského zámku může být zvláště lákavá proto, že letos budeme vzpomínat. Vzpomínáme prvního dubna stého výročí úmrtí císaře a krále Karla I., kterému brandýský zámek patřil až do roku 1918. Je to osoba, na kterou jsme v našich dějinách hodně zapomněli a velmi neprávem. Naštěstí na ni nezapomněl svět a v roce 2004, náš poslední král, byl papežem Janem Pavlem II. prohlášen blahoslaveným. Takže náš poslední král, stejně jako tak náš první kníže Václav, jsou v pantheonu českých světců. A toto město je zajímavé tím, že oba k němu, nějakým způsobem, svým životem nedělitelně patřili," upozornil Milan Novák, badatel a historik.

"Dalším, z významných panovníků naší historie, byla samozřejmě česká královna Marie Terezie, pro kterou Brandýs byl také místem výjimečným. Marie Terezie tady byla poprvé se svým otcem Karlem VI., při jeho korunovačních slavnostech. Protože Karel VI. se odsud z Brandýsa vydával do Prahy ke své královské korunovaci. A Marie Terezie se tady, tehdy při této příležitosti, poprvé seznámila se svým budoucím chotěm Františkem Štěpánem Lotrinským. To se stalo tady, na brandýnském zámku," pokračoval Milan Novák, badatel a historik.

Často zde pobýval i císař Rudolf II. a renesanční vzhled získal zámek právě díky němu. 

"Známé Werichovo: 'Hopsa', které je velmi populární z filmu Císařův pekař - Pekařův císař, to pro Brandýs opravdu platí, protože císař a král Rudolf II. Brandýs nad Labem povýšil na své hlavní, mimopražské sídlo. Dnes už z těch rudolfinských dob pamatujeme jenom zámek, krásná sgrafita, ale můžeme v těch pamětech, které se dochovaly, se dočítat, jak žil Brandýs za časů Rudolfa II., který byl vlastně prvním panovníkem Evropy," zdůraznil Milan Novák, badatel a historik.

"Máme otevřeno celoročně. V hlavní sezóně máme otevřeno, kromě pondělí, každý den. Hlavní sezóna je od dubna do října. Ve vedlejší sezóně máme otevřeno o víkendech. To znamená v sobotu a v neděli. První prohlídka je od deseti hodin. Poslední prohlídka začíná v šestnáct hodin a délka prohlídky se pohybuje okolo šedesáti minut. Samozřejmě kromě prohlídky expozic, zde máme nově, takovou novou, další službu naši, že nabízíme možnost ubytování ve stylových apartmánech," doplnil Pavel Tryzna, vedoucí odboru kultury MÚ BnL, SB.

Další novinkou je také úniková hra, která vás vezme do doby Rudolfa II. trvá stejně jako prohlídka zámku, tedy přibližně 60 minut. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu