• Načítám...
>

Poznejte život urozené rodiny na zámku Nelahozeves

Vraťte se s námi zpět v čase a poznejte, jak vypadal život urozené rodiny v 19. století. Nahlédněte do pokojů zámku Nelahozeves. Co všechno renesanční zámek nabízí a čím si prošel v historii? Odpoví naše reportáž.

Reklama

Vítejte na zámku Nelahozeves, na jednom z nejvýznamnějších, pozdně renesančních zámků v Čechách. Najdete ho jen 25 kilometrů severně od Prahy. Výlet sem určitě stojí za to, tak si ho napište na seznam. Pro veřejnost se otevře prvního dubna. V zimní sezóně nabízí prohlídky pro skupiny o minimálně deseti členech. Zámek dnes patří rodině Lobkowiczů. Jeho historie je ale velmi trnitá. 

"Historie zámku Nelahozeves sahá až roku 1553, kdy zámek začal stavět významný bavorsko-rakouský šlechtic Florián Gryspek. Zámek si v roce 1623 koupila Polyxena z Pernštejna a z Lobkowicz. Ta společně se svým druhým manželem, Zdeňkem Vojtěchem Popelem, který byl od roku 1624 první dědiční kníže, založila roudnickou větev Lobkowiczů," uvedla Lucie Vojtíšková, kurátorka sbírek.

Na zámku Lobkowiczové ale nikdy nebydleli, sloužil spíše ke správě okolního panství. V roce 1945 jim zámek zabavili nacisté, později také komunisté. 

"Nejenom zámek Nelahozeves, ale i část velkých sbírek, které rodina dala dohromady během celé, dlouhé historie, získali zpět na počátku devadesátých let dvacátého století v rámci úspěšných restitucí," konstatovala Lucie Vojtíšková, kurátorka sbírek.

Kromě historického přehledu vás na zámku čeká také několik zajímavých zastavení. Jelikož se i přes války a různé vlády dochoval v původní, renesanční podobě je zde opravdu na co koukat.

"Nyní se nacházíme u takzvané dendrotéky neboli xylotéky, což je jedna ze zajímavostí, která je k vidění na zámku Nelahozeves. Celkově se nachází ve sbírkách 198 kusů. No a co to ta dendrotéka je? Dendrotéka je v podstatě takový herbář stromů. Jak můžete vidět, tak jsou to takové, jakési dřevinné knihy, které mají na sobě německé a latinské názvy jednotlivých stromů či keřů. Uvnitř dendroték můžeme vidět jednotlivé části stromů. Zároveň je tam informace o tom, třeba, kde ten strom roste, jaký má průběh v rámci roku, jaké plody nese, k čemu se ty plody také mohou využít. Tady, lobkowiczká dendrotéka, je dochována nejpočetněji v rámci České republiky," popsala Lucie Vojtíšková, kurátorka sbírek.

"Nyní se nacházíme v zámecké jídelně, kde nejzajímavějším kouskem je tato stolní ozdoba, skleněná, a byla vyrobena kolem roku osmnáct set v pražské dílně. Ač vypadá jako benátské sklo, tak je tedy českého původu. Nicméně, v té době čeští skláři byli kolikrát i lepší, nežli ti benátští skláři. A zároveň, pokud se na to podíváte, jedná se o architektonickou skleněnou realizaci .Bylo to inspirováno francouzskými zahradami sedmnáctého století," upozornila Lucie Vojtíšková, kurátorka sbírek.

V expozici nahlédnete také do pokojů šlechty. Tamní zdi zdobí krásná, umělecká díla velkých autorů. Pro příklad Petr Pavel Rubens, bratři Brechlové či Lucas Cranach mladší. 

Při pohledu zvenčí vás jistě uchvátí typická sgrafitová výzdoba. Ta byla typická pro odbobí renesance. Nádvoří zdobí zase sgrafitová psaníčka.

"Na zámek Nelahozeves se může přijet podívat každý od úterý do neděle. Jsme otevřeni od devíti do pěti hodin. Pondělí je tradiční, zavírací den. Vedeme tady i dětské programy, takže jsou vítáni rodiče, rodiny s dětmi, senioři, studenti, všichni. Máme tady krásnou zahradu s občertvením, dětským hřištěm, takže určitě se najde zábava pro každého," doplnila Simona Jelínková, koordinátorka akcí.

Zámek Nelahozeves by tedy vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu