• Načítám...
>

Skanzen v Přerově nad Labem zahájil sezonu a slaví výročí

Se začátkem jara opět otevřel své brány návštěvníkům skanzen v Přerově nad Labem. Návštěvníci se mohou tradičně těšit na bohatý program i na oslavy k 55. výročí založení.

Reklama

Skanzen v Přerově nad Labem rozjel po zimní přestávce další sezonu. Ta letošní je navíc výjimečná. Ponese se v duchu oslav 55. výročí založení skanzenu. Po celý rok je zde připraven bohatý program. Jaro je, jako již tradičně, ve znamení Velikonoc a oslav jara na vsi. 

"Je to taková výstava, můžeme říct procházka časem, protože to je výstava, která se věnuje tomu jarnímu období. Začínáme v podstatě masopustní obchůzkou, představíme oněch šest pozdních nedělí a vrcholí to Božím hodem velikonočním, vlastně tím vyvrcholením těch Velikonoc. Takováto výstava je nainstalována ve všech chalupách, které tady máme. Ve výstavním sále je potom výstava věnována pivovarnictví na Nymbursku, to je výstava, která bude po celou sezónu," řekl Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea.

Už při jarní výstavě jsou ve skanzenu zpřístupněny všechny stálé expozice v komorách, špýcharech, ve velké stodole i ve staré škole. Ve výstavním sále bednárny jsou navíc předváděny různé činnosti spojené s jarním zvykoslovím, jako třeba zdobení vajec, perníčků, pletení pomlázek či ukázky lidových řemesel. Za návštěvu bude skanzen rozhodně stát i v létě. 

"Skanzen se opět převlékne do té své standardní expozice. Ta expozice má takový název Život na polabské vsi od poloviny 18. do poloviny 20. století a tady v tom módu pojedeme vlastně až do konce října, kdy v listopadu na 14 dní uzavřeme a od 17. listopadu opět otevíráme vánoční výstavu. A to je zase taková ta naše již tradiční zvykoslovná výstava. Mezitím by tady měly proběhnout ještě nějaké akce, máme v plánu dvě divadelní představení, na začátku a na konci prázdnin. Tradiční už je naše, ve spolupráci s obcí, Dožínková slavnost a také mezi nás zavítá opět pan režisér Zdeněk Troška, který tady natáčel čtyři nebo pět pohádek," řekl Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea.

Velikonoční výstava je zde k vidění až do 24. dubna. Skanzen má své brány otevřeny denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu