• Načítám...
>

Proměna oppida Závist budí emoce

Středočeský kraj představil veřejnosti budoucí podobu takzvaného oppida Závist, kterou navrhl architekt Josef Pleskot. Do projektu se zapojil také Ústav archeologické a památkové péče středních Čech. Nová podoba tohoto prostoru ale budí emoce mezi místními obyvateli.

Reklama

Zpřítomnění národní kulturní památky Závist. To je název projektu, jehož cílem jsou úpravy na místě někdejšího hradiště u Dolních Břežan. Právě na tomto místě byla veřejnosti představena nová podoba takzvaného keltského oppida Závist. 

"My se bavíme o tom, jak národní kulturní památku hradiště Závist rozumným způsobem prezentovat. A řekl bych, že teď jsme ve fázi, že byl vypracován projekt, který získal veškerá povolení, ale vzbuzuje rozsáhlé emoce, protože autor toho návrhu, pan architekt Pleskot, použil jako základní materiál beton," zmiňuje náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Věslav Michalik.

To ale u řady vyvolává negativní emoce. I proto se vedení Středočeského kraje rozhodlo uspořádat několik setkání s veřejností.

"Má to dva důvody. První z nich je, že Středočeský kraj zřizuje příspěvkovou organizaci Ústav archeologické památkové péče, která mimo jiné ve svém poslání pečuje a prezentuje místa spojená s keltskou kulturou. A tím druhým důvodem je to, že jsme se rozhodli veškeré kulturní projekty, které realizujeme na území Středočeského kraje, nebo se na nich nějakým způsobem podílíme, projednávat s veřejností v tom místě, kterých se přímo dotýkají," dodává předsedkyně výboru pro památkovou péči Středočeského kraje, Lucie Cirkva Chocholová.

Projednávání o budoucnosti Závisti budou i nadále pokračovat a to jak s veřejností, tak i s odborníky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu