• Načítám...
>

Středočeská záchranka zvyšuje odbornost záchranářů

ZZS SČK zvyšuje odbornost záchranářů v kraji. V rámci pilotního projektu budou do terénu vyjíždět zdravotničtí záchranáři urgentní medicíny. Ti budou mít díky absolvování dalšího postgraduálního vzdělání rozšířené kompetence a budou moci v určitých případech nahradit pomoc lékaře.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje zapojila od 1. dubna do provozu zdravotnické záchranáře urgentní medicíny. Ti budou moci na základě doplněného vzdělání poskytnout pacientům v terénu specializovanou péči.

„Doposud je jasně strukturované, na jaké výzvy vyjíždí lékař a na jaké záchranář. A tímto projektem se to trošku prolíná. Stále jsou jasné indikace, na které vyjíždí lékař, nicméně trošku do jeho kompetencí a do těch záležitostí začnou zasahovat tito specialisté," říká Klára Beranová, náměstkyně pro léčebně preventivní péči ZZS SČK.

„Tento projekt děláme s ohledem na budoucnost. My nečekáme, že by se v urgentní medicíně navýšil počet kvalifikovaných lékařů do budoucna a na to reagujeme již teď, aby nás to v budoucnosti nezaskočilo," dodává Pavel Rusý, ředitel ZZS Středočeského kraje.

Zdravotnický záchranář pro urgentní medicínu může tedy v některých případech lékaře zastoupit a zlepšit tak dostupnost lékařů pro zásahy u nejvážnějších případů. S využitím specialistů urgentní medicíny se počítá především u dopravních nehod nebo situací s více pacienty. 

„Operační řízení si bude šetřit na místě lékaře, kterého by mohlo vyslat na nějakou jinou záležitost a vyšle tohoto záchranáře, který rozhodne na místě, jestli jde o kritického pacienta nebo nekritického. V případě kritického pacienta začne okamžitě léčit a dovolá si na místo lékaře, který přijíždí a má de facto všechno připravené a už jenom poskytne tu odbornou pomoc," vysvětluje Klára Beranová, náměstkyně pro léčebně preventivní péči ZZS SČK.

„Jednoznačný benefit to bude mít pro pacienta, který v terénu dostane hned pomoc, která bude sice od záchranáře, ale specialisty na urgentní medicínu. Takže za mě je to jednoznačně dobře a je to další krok k profesionalizaci, zlepšování a inovaci ve středočeské záchrance," doplňuje Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

V rámci pilotního projektu budou specialisté sloužit na výjezdovém stanovišti ve Zdibech, které vzhledem ke svému umístění u dálničních tahů a skvělé dostupnosti do hlavního města nabízí ideální polohu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu