• Načítám...
>

V Sázavě vznikne provizorní most přes řeku

Železobetonový most v Sázavě čeká demolice. Most je totiž v nevyhovujícím stavu a v budoucnu jej nahradí nové přemostění. Do té doby bude dopravní spojení zajišťovat provizorní stavba.

Reklama

Dopravní spojení přes řeku Sázavu ve stejnojmenném městě bude dočasně zajišťovat provizorní most. Ten stávající je totiž v nevyhovujícím stavu a čeká ho demolice, na kterou následně naváže stavba zcela nového přemostění. Provizorní most je aktuálně na místě budován, samotné stavbě ale předcházely složité projekční přípravy. 

"Máme tady velmi složité geologické poměry a plus jsou tady i ztížené místní podmínky. Máme tady dvě ramena řeky, hlavní rameno plus odlehčovací rameno. A je tady zároveň i ostrov, ze kterého ten výsuv probíhá. Na jedné straně se napojujeme na historickou opěru původního mostu a na druhé straně tvoříme budoucí hutněný násyp, kdy se napojujeme na stávající komunikaci," říká Jan Čikara, vedoucí oblasti DS společnosti T.A.Q. s.r.o.

Stavba provizorního mostu započala v únoru a dokončena by měla být v půlce května. Následně bude po zátěžové zkoušce na most převedena veškerá doprava.

"Jakmile bude provizorní most v provozu, tak se začneme věnovat tomu stávajícímu mostu. Nejdříve proběhne demolice. Ta demolice bude mít také určitá pravidla, ten most je přes řeku, nesmí dojít k žádné ekologické zátěži. A ve chvíli, kdy se ten most zdemoluje, tak začneme s výstavbou nového mostu. Tady u té stavby začínáme pociťovat nedostatek železa na trhu, takže zatím není jasné, kdy most přesně začneme stavět," dodává Petra Kučerová, tisková mluvčí Krajské správy a údržby silnic.

Náklady na výstavbu nového mostu činí zhruba 79 milionů korun. Most by měl být podle předpokladu uveden do provozu na přelomu let 2023 a 2024.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu