• Načítám...
>

Děti z dětských domovů navštívily středočeské skanzeny

Skanzeny ve středních Čechách uvítaly děti z dětských domovů. Tento program jim zajistil Středočeský kraj, který dlouhodobě těmto dětem věnuje pozornost a připravuje pro ně řadu aktivit.

Reklama

Jako hlavní téma návštěvy dětí z dětských domovů v Muzeu lidových staveb v Kouřimi Středočeský kraj samozřejmě vybral blížící se Velikonoce. V připravených dílničkách se tedy děti mohly věnovat návrhům výzdoby velikonočních kraslic. A co malovaly nejraději?

„Rostliny, jako třeba kytku.“

„Kytky a něco tady podle inspirace.“

„Kytičky, čárky, tečky a kolečka.“

„Třeba kytičky, srdíčka a hvězdičky.“

„Sluníčko.“

„Na výlet se děti moc těšily, připravovaly se, věděly, kam jedeme, věděly, co se tady bude dít, všichni vychovatelé jsme jim povídali, co to skanzen je, takže měly velikou radost, že jedou. Od rána už se těšily, byly připravené a hrozně hodné a natěšené," řekla Marie Ebenstreitová, vychovatelka Dětského domova Pyšely.

Součástí výletu byla samozřejmě i prohlídka skanzenu s výkladem přizpůsobeným jednotlivým věkovým skupinám. Podobný program měly děti i ve skanzenu v Přerově nad Labem, kde se mohly seznámit například i s kovářským řemeslem. Podle vychovatelek, kterým se v domovech říká prostě tety, jsou takové poznávací výlety pro děti velmi přínosné, protože dotek s lidovými tradicemi jim pomáhá s ukotvením ve společnosti a s hledáním vlastní identity, což bývá někdy pro děti bez rodinného zázemí složité.

„Je to určitě návrat ke kořenům, to ukotvení tam určitě je a doufám, že to tak bude. Já pořád doufám," řekla Andrea Černá, vychovatelka Dětského domova Unhošť.

"Všichni v našem dětském domově, já jsem z Pyšel, ty tradice, ať to jsou vánoční, velikonoční, dodržujeme, udržujeme. Ten dům se vyzdobuje vánočně, velikonočně, takže určitě si to do budoucna do svého budoucího života odnesou," řekla Marie Ebenstreitová.

Děti si ze středočeských skanzenů ale neodnesly jen poučení a příjemné zážitky, ale také příhodné dárky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu