• Načítám...
>

Kraj zajistil invalidní vozíky pro asistenční centra

  • 12. dubna 2022,
  • 15:21,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Středočeskému kraji se podařilo zajistit další invalidní vozíky pro Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Celkem pět vozíčků zamíří do KACPU Praha, další tři budou k dispozici centrům ve středních Čechách. Invalidní vozíky byly předány Českému červenému kříži.

Reklama

Celkem 8 kusů repasovaných invalidních vozíků zajistil Středočeský kraj pro Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Invalidní vozíky znatelně ulehčí osobám se zdravotním postižením pohyb po asistenčních centrech.

"Od počátku se potýkáme s tím, že nám přicházejí uprchlíci, kteří nejsou úplně mobilní, jsou hůře mobilní nebo úplně imobilní. A právě dobrovolníci v Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině se potýkali s tím, jak tyto imobilní nebo hůře mobilní uprchlíky přepravovat po centrech. Od prvopočátku jsme měli k dispozici invalidní vozíky, ale jednak se opotřebovaly a jednak i při transportu, při odbavení na ubytování se některé převezly na ubytování a už se nám nevrátily," říká Pavel Pavlík, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Invalidní vozíky byly předány Českému červenému kříži, který zdravotní pomoc a asistenci v centrech pomoci pro uprchlíky zajišťuje.

"Pět půjde do Krajského asistenčního centra tady v Praze, protože to je sdílené centrum pro Prahu a střední Čechy. Každý další půjde do krajských center, to znamená jeden do Mladé Boleslavi, jeden do Kutné Hory a jeden do Příbrami. Do center, která jsou zřizována přímo Středočeským krajem," dodává Pavel Pavlík, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Pomůžou výrazně, protože jsou dny, kdy se tam sejdou třeba tři, čtyři lidi a než to kolečko proběhne, to je půl hodiny, když je málo lidí. Když je víc lidí, tak je to i několik hodin. Takže jim to obrovsky usnadní práci a i pro postižené je to příjemnější, že je tam nemusejí přenášet, jako tomu bylo v jednom středisku," dodává Michal Tasch, ředitel Oblastního spolku Českého červeného kříže Kolín.

Vlna příchozích ukrajinským uprchlíků v posledních dnech mírně zpomaluje. Krajskými asistenčními centry v Kutné Hoře, Příbrami a Mladé Boleslavi prošlo od počátku jejich fungování už zhruba 22 000 osob. V pražském Kongresovém centru bylo odbaveno přes 70 000 ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu