• Načítám...
>

Zateplením budovy kutnohorská nemocnice ušetří

Zateplení obvodového zdiva a střech, nová okna, instalace venkovního stínění s ručním elektronickým ovládáním, rekonstrukce tepelného hospodářství. To je jen základní výčet opatření, která v kutnohorské nemocnici přispějí k úspoře finančních prostředků vydaných na energie. Jde o akci, která je řešena metodou takzvaných energetických úspor se zaručeným výsledkem.

Reklama

Budovy kutnohorské nemocnice se dočkají proměny. Čekají je totiž několikaměsíční stavební práce, které spočívají v energetických úsporných projektech.

"Primárně každý si pod tím představí zateplení a výměnu oken a v podstatě těch otvorů. Ale tady to zahrnuje i rekonstrukci otopné soustavy, to znamená kotelny, rozvodů tepla, rekonstrukci a změnu systému parních rozvodů. Tento projekt, který dneska startuje, by měl generovat úsporu každoročně od 1. ledna následujícího roku ve výši zhruba tří milionů korun," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

"Nacházíme se v areálu, který byl vystavěn v roce 1945 podle plánu německých inženýrů. Takže se střetáváme s německou dokonalostí, kterou ještě dále v současné době zdokonalíme. Znamená to především nový kabát pro nemocnici a snížení provozních nákladů na vytápění," dodává ředitel nemocnice Petr Chudomel.

Celá rekonstrukce vyjde na šedesát dva a půl milionu korun. Projekt je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí.

"Je to právě ten systém EPC projektu, kde to částečně máme kryto dotací z Evropské unie a právě ten zbytek by měl být dofinancován těmi potenciálními budoucími úsporami. A já věřím tomu, nebo doufám, že budou i větší, než tak jak jsou predikovány. Ona k tomu bohužel nahrává i ta situace na trhu energií, kde ty ceny nevíme, kde se zastaví a já doufám, že to tímto krokem budeme schopni eliminovat," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

Kromě klasických úprav nechá kraj instalovat řadu nových prvků, jako například zdroj páry pro technologii prádelny, nové parní spotřebiče v kuchyni, termostatické radiátorové ventily nebo dohledový a řídící systém měření a regulace tepelného hospodářství. Práce by měly skončit na konci letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu