• Načítám...
>

Středočeské muzeum v Roztokách má novou expozici

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy byla slavnostně otevřena archeologická expozice s názvem Archevita – Stopami věků. Ta návštěvníky pozve do období od mladší doby kamenné až po raný středověk. Expozice nabízí propojení nejmodernějších technologií s velmi kvalitní edukativní a prezentační úrovní.

Reklama

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy slaví velký úspěch. Byla zde totiž oficiálně otevřena zcela nová moderní expozice s názvem Archevita – Stopami věků. Ta návštěvníky vrátí zpět v čase do období od mladší doby kamenné až po raný středověk.

"Expozice se týká archeologických nálezů, které byly dlouhou dobu ve sbírkách Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Muzeum nově uchopilo tu prezentaci archeologického dědictví. Bylo zvykem, že nálezy byly vždycky vidět za vitrínami, byl od nich odstup a těžko si mohl návštěvník představit, jak lidé žili. Tato expozice jasně dokazuje, jak život v pravěku vypadal," říká Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro památkovou péči Středočeského kraje.

"Projekt se připravoval mnoho let, nicméně dotaci Středočeský kraj získal v roce 2018. Takže teď jsou to 4 roky, co se ta expozice buduje," dodává Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Ve dvou patrech může návštěvník zhlédnout nespočet zajímavých exponátů. Využívány jsou ale i moderní technologie.

"Najdeme zde různé stavební rekonstrukce, ale také řadu zajímavých projekcí. Například holografických projekcí, kde jsou zobrazovány technologie a návštěvník možná pozná několik velmi zajímavých osobností, jako jsou populární herci, jako je třeba paní Iva Pazderková," popisuje Zita Suchánková, ředitelka Středočeského muzea v Roztokách u Prahy.

"Byla to úžasná spolupráce. Neváhala jsem ani vteřinu, abych na to kývla, protože díky expozici jsem se mohla přenést do dob dávno minulých. Hlavně si myslím, že znát historii je jedna z nejdůležitějších věcí a tohle je tak úžasná expozice, je absolutně nevídaná," zmiňuje Iva Pazderková, herečka.

Náklady na výstavbu expozice se vyšplhaly na více než 80 milionů korun. Projekt byl spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a dále ze státního rozpočtu a rozpočtu Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu