• Načítám...
>

V Poděbradech se konala soutěž ve vyprošťování

Třináct hasičských družstev z celého Středočeského kraje se sešlo před městkou sportovní halou v Poděbradech. Konala se tu tradiční soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod. Scénáře musely být co nejvíce věrohodné tak, aby co nejlépe vystihovaly reálnou dopravní nehodu. Každý tým musel úkol splnit do dvaceti minut, jinak byl vyřazen.

Reklama

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje a město Poděbrady pořádaly krajskou soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod. Je to tradiční akce, při které si hasiči každoročně ověřují svou pohotovost, znalosti a dovednosti.

,,Jsem za to rád, že došlo i na Poděbrady a že letošní soutěž Středočeského záchranného sboru ve vyprošťování řidičů uvízlých ve vozidlech se koná právě v Poděbradech," prozradil Jaroslav Červinka, starosta Poděbrad.

,,Tyto soutěže opravdu velmi podporuji. Ono jich je několik během celého roku. A jsou velmi důležité, protože hasiči celý rok cvičí nějakou dovednost, ve které se musí zdokonalovat, protože je důležitá pro jejich každodenní práci," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Každý okres Středočeského kraje vyslal jedno družstvo, a tak se letošního ročníku zúčastnilo celkem třináct týmů. 

,,Družstvo je čtyřčlenné a je tady skupina rozhodčích, která posuzuje všechno možné, co hasiči v rámci toho svého zásahu předvádějí. To znamená, že jeden rozhodčí dohlíží na taktiku, vedení zásahu na činnost velitele zásahu, další dohlíží na použití technických prostředků vyprošťovacího zařízení a podobně. A další rozhodčí dohlíží na poskytování první pomoci. A zásah víceméně končí vyproštěním osoby z havarovaného vozidla a předáním záchranné službě," řekl Miloš Hladík, náměstek ředitele HZS Středočeského kraje.

Na každý úkol měli soutěžící dvacet minut. Kdo překročil limit, byl diskvalifikován. Všichni měli víceméně stejné podmínky, jen simulovaná dopravní nehoda se tým od týmu trochu lišila.

,,Každý tým bude mít jiný scénář. Soutěží se na nových vozidlech, čili na vozidlech, které mají dnes už spoustu bezpečnostních prvků a ti kluci se s tím těžkým scénářem musí poprat a technická četa má za úkol připravit takové scénáře, aby byly co nejvíce věrohodné a co nejvíce se přibližovaly reálné dopravní nehodě," prozradil Miloš Hladík, náměstek ředitele HZS Středočeského kraje.

Celodenní akce se konala před městskou sportovní halou v Poděbradech a opět přilákala velké množství diváků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu