• Načítám...
>

V Křivoklátě se konala soutěž Dřevorubec junior 2022

Kdo je nejlepším juniorským dřevorubcem v České republice? O tento post se utkali žáci lesnických škol v tradiční soutěži Dřevorubec junior. Ta se konala jako každý rok v areálu Střední lesnické školy a Středního odborného učiliště Křivoklát.

Reklama

V areálu Střední lesnické školy a Středního odborného učiliště Křivoklát se uskutečnila už tradiční soutěž s názvem Dřevorubec junior. Jedná se o dvoudenní mistrovství České republiky žáků v práci s motorovou pilou.

"Je to nejvyšší juniorská dřevorubecká soutěž s názvem Dřevorubec junior. Letošní ročník je již 16., který pořádáme," říká Vratislav Dlohoš, ředitel SLŠ a SOU Křivoklát.

"Soutěž se pořádá každoročně tady u nás na Křivoklátsku, letos se účastní celkem zhruba 30 účastníků z 12 škol z České republiky a 5 škol ze zahraničí. Takže si myslím, že účast je velká a konkurence je velká," komentuje Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Soutěžící postupně zdolávali celkem 5 disciplín, které důkladně otestovaly jejich zručnost. 

"Začíná se výměnou řetězu. Potom s tou pilou, kterou si dá dohromady, pokračuje. Pokračuje tady na kombinovaném řezu, to znamená, že tady musí odříznout dva kotouče pod rozdílným úhlem. Pokračuje dál na přesný řez, kde zase musí uříznout kotouče určitých parametrů tak, aby tam zbyla co možná nejmenší tříska. Potom je zvlášť kácení na stojících trenažerech, kde to simuluje kácení stromů v porostu. Poté se sečtou body a začíná se paralelní odvětvování," vysvětluje Jan Vachel, hlavní rozhodčí.

Kromě samotné soutěže měli zúčastnění možnost vyzkoušet si i doprovodné aktivity, jako mimo jiné hod sekyrkou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu