• Načítám...
>

Kralupy mají nový parkovací dům

Kralupy nad Vltavou mají nový parkovací dům a autobusový terminál. Obě stavby spolu souvisejí a vytvářejí systém zvaný park and ride, tedy zaparkuj a jeď.

Reklama

Kdo nyní přijede do Kralup nad Vltavou a chce pokračovat vlakem nebo autobusem, tak už nemusí objíždět ulice kolem nádraží a složitě hledat místo na zaparkování. K dispozici má komfortní parkovací dům s přátelským parkovným 15 korun na 24 hodin.

„Kralupy jsou takovou spádovou obcí, kam se sjíždějí lidé z okolí a jezdí vlakem do Prahy. Protože tady jste vlakem na nádraží Praha - Střed, to znamená v centru Prahy, za dvacet - pětadvacet minut," řekl Marek Czechmann, starosta Kralup nad Vltavou.

Stavba parkovacího domu vyšla na 116 milionů korun. Značnou část pokryla dotace.

„Je tam 353 parkovacích míst, takže i ten náklad na to parkovací místo je velice přívětivý, podstatně levnější, než když vidím v republice, co se teď staví, ty parkhausy. A hlavní je, že jsme na to dostali 92, 5 milionu dotace z ITI IROP. Takže Kralupy jako takové už to krásně pokryly z vlastního rozpočtu," řekl Libor Lesák, místostarosta Kralup nad Vltavou.

Součástí modernizace celého prostoru kolem kralupského nádraží se stala i výstavba nového autobusového terminálu.

„Ten stál nakonec 86 milionů korun, dotace byla necelých 47 milionů korun. Zdá se to hodně peněz, ale součástí toho areálu je vlastně celá ta příjezdová komunikace, všechny ty chodníky, dva objekty pro zasakování vody," řekl Libor Lesák, místostarosta Kralup nad Vltavou.

„Ten přednádražní prostor byl vždycky takový hrozně ošklivý. Byla tady úzká ulice, kde ty autobusy stály naskládané za sebou, lidé měli trochu problém se orientovat v těch nástupištích a tak dále. Takže teď je to tedy další krok vlastně k nějaké modernizaci a k tomu, jak by to mělo vypadat v jednadvacátém století," řekl Marek Czechmann. 

Parkovací dům a nový terminál slouží lidem k pohodlnému přesednutí do prostředků veřejné dopravy. Ta se ale s naším stoletím také nesmí míjet. To už město řeší společně se Středočeským krajem.

„Město, Středočeský kraj a IDSK jednají o tom, jakým způsobem třeba upravit trasování linek, frekvence linek, připravujeme, že za dva roky tady na kralupském nádraží budou zastavovat úplně nové vlaky. A potom v neposlední řadě společně kraj i město Kralupy pracujeme na tom, aby Správa železnic konečně zmodernizovala zdejší železniční zastávku a přiblížila ji úrovni dvacátého prvního století," řekl Petr Borecký, radní Středočeského kraje. 

A stavbou parkovacího domu a blízkého terminálu Kralupy nad Vltavou dokázaly, že takové projekty lze zvládnout během pouhých tří let, za což vedení města při slavnostním otevření parkovacího domu poděkovalo nejen zhotovitelům, ale i odpovědným úředníkům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu