• Načítám...
>

Na středočeský hrad Pirkštejn už můžou i turisté

V sobotu 14. května měl pro veřejnost premiéru hrad Pirkštejn na Kutnohorsku. Nikdy v minulosti totiž nebyl turistům přístupný. Slavnosti se zúčastnila i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Celé odpoledne se neslo ve znamení zahradní slavnosti a v tomto duchu budou prohlídky pokračovat pravidelně. Na slavnosti vystoupila i zpěvačka Iva Bittová a představen byl i takzvaný poeziomat.

Reklama

Tohle je on. Hrad Pirkštejn, nový cíl turistů ve Středočeském kraji. Leží v Ratajích nad Sázavou v okrese Kutná Hora a od církve si ho pronajal Ondřej Kobza.

"Hrad Pirkštejn byl postaven přibližně ve 14. století. Nahoře je ještě zámek, takže tady v Ratajích byly dva hrady tři sta let patřící církvi, takže tady byla fara. Já ho mám pronajatý a otevírám ho na jednu sobotu v měsíci," řekl nájemce hradu Ondřej Kobza.

"Je to úplně skvělé, protože dlouhá léta Pirkštejn zpřístupněn nebyl," řekl starosta Luboš Kubát.

Nejde ale o běžný návštěvnický okruh, prohlídky jsou netradiční, plné kultury, zábavy i vzdělávání. Turisté můžou přijít na přednášky na různá - nejen historická témata a poslechnout si hudební vystoupení. Celou kulturní akci podpořila nejen svou přítomností, ale i finančně z Fondu hejtmanky středočeská hejtmanka Petra Pecková.

"Vlastně mně se na tom líbí to, že je to hrad, který je v soukromých rukou, který by mohl být uzavřen a nikdy neotevřen. Je to ale naopak, člověk, který ho teď má pronajatý, tak se stejně jako farnost sázavská snaží ten hrad zpřístupnit lidem prostřednictvím kulturních, ale i edukativních akcí. První koncert má Iva Bittová, pak ale uvidíte i Moniku Načevu a další umělce. Pak je tady umístěn poeziomat, což je taková futuristická trouba, ze které lezou nádherné zvuky, texty, písně," říká Petra Pecková.

"Ono to má kliku. Když si člověk zatočí klikou, tak si může poslechnout 20 textů, které s tímto místem souvisí. A tohle je u hradu, tak tam jsou hlavně hradní věci, jako vzpomínky na Jindřicha z Lipé, Prince Bajaju, " řekl Ondřej Kobza.

Právě pohádka Princ Bajaja se na Pirkštejně natáčela. Všechny prohlídky budou spíš připomínat jakousi zahradní slavnost, do budoucna už i s turisty.

Zahradní slavnosti jsou tady v Pirkštejně v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku tradicí a Ondřej Kobza v nich chce rozhodně pokračovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu