• Načítám...
>

Středočeský kraj má u Sázavy nový turistický cíl

Návštěvníci Středočeského kraje mají nový hrad. Respektive hrad Pirkštejn, který se poprvé otevřel veřejnosti. Nachází se v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku a do hradu se bude možné podívat každý měsíc v sobotu až do listopadu.

Reklama

Kdysi tu byl i pohádkový Princ Bajaja. Hrad si totiž vybrali filmaři pro stejnojmennou pohádku. Veřejnost sem ale nesměla. Až teď si může prohlédnout hradní interiéry, kde po staletí sídlila fara. Dnes má hrad od církve k pronájmu nadšenec Ondřej Kobza, který nás zve na netradiční prohlídky plné zábavy, kultury i vzdělávání. Návštěvnický okruh bude ale připomínat spíš Zahradní slavnost. 

"Vždy ve 4 hodiny bude přednáška a pak večer nějaký koncert. A samozřejmě se můžeme podívat i po tom hradě," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu Pirkštejn.

Na své si tady určitě přijdou mladší i ti starší, menší i ti velcí. 

"Je to spíš takové oživení něčím. Většinou na hradech byli nějací šermíři nebo nějaké country a my se snažíme i trošku vzdělávat a zároveň k tomu dávat i nějakou alternativní hudbu a nebo třeba i klasickou hudbu, bude tady i cimbálovka," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu Pirkštejn.

A už jste viděli poeziomat? Možná někomu bude připomínat jukebox s písničkami na přání. 

"Poeziomat je taková mluvící roura, to je takový můj vynález, který má kliku, že si člověk může zatočit klikou a poslechnout si 20 textů, které s tím místem nějak souvisí. Jsou tam hodně hradní věci, jako vzpomínky na Jindřicha z Lipé, Prince Bajaju, namluvil to třeba Jiří Lábus a jsou tam i písničky, vše, co se vztahuje k tomu místu," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu Pirkštejn.

A kdo se chce podívat na Posázaví z vrchu, může si vyšlápnout na věž a během nedělního poledne si poslechnout i polední zvonění.

"Zároveň ve věži máme třeba zvony z 16. století, na které vždy v neděli ve 12 zvoníme a to je také výjimečná věc, že ta věž sloužila jako obranná věž a je přidělaná na tu zvonici," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu Pirkštejn.

Kromě Pirkštejnu je v Ratajích ještě zámek a muzeum. A nedaleko stojí i další hrad Český Šternberk. Hrad Pirkštejn najdete na řece Sázavě přímo v centru Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku a například z Prahy se sem snadno dostanete přes nedalekou dálnici D1. A ještě jedna důležitá věc. Vaši zvířecí miláčci jsou zde také vítáni. Kterou sobotu tu budou mít otevřeno? Tak tuhle informaci najdete například na facebookovém profilu Pirkštejn. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu