• Načítám...
>

Kraj plánuje nasadit do provozu vodíkové autobusy i vlaky

Revoluci v dopravě čeká v následujících letech středočeskou železnici i silnice. Kraj připravuje nasazení vodíkových vlaků i autobusů. Naše kamera se vydala na jediný vodíkový vlak v zemi podívat a vy máte jedinečnou možnost si ho prohlédnout také.

Reklama

Seznámit se s provozem jediného vodíkového vlaku v České republice vyrazil společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou i středočeský radní pro dopravu Petr Borecký. Ten by tyto bezemisní vlaky jednou rád viděl i na středočeských kolejích. 

„Co se týče Středočeského kraje, tak my připravujeme poměrně rozsáhlou obnovu železničního parku za přibližně 60 miliard korun. Ta obnova bude probíhat v příštích deseti letech a v té době by mohly být nasazeny některé z těchto souprav na naše tratě. Výhodou je, že to můžete nasadit i na tratích, které dnes ještě nejsou elektrifikovány, takže jak znáte regionální tratě, kde jezdí motoráčky, tak tam by mohly v budoucnu jezdit moderní vlaky jako Coradia iLint. Na druhou stranu hlavní problém je dostupnost vodíku, dostupnost plnících stanic a vůbec návazné infrastruktury," řekl Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Vodíkových vlaků by se středočeští cestující mohli dočkat v roce 2029, už o pět let dříve bychom se mohli svézt vodíkovým autobusem.

„V současné době budeme vypisovat nové soutěže na autobusové dopravce. Soutěže a noví dopravci se rozběhnou od roku 2024. To znamená, že co se týká vodíkových autobusů, tak první projekt se rozjede už v roce 2024 v Mníšku pod Brdy a okolí. Co se týká elektřiny a vůbec energie pro výrobu vodíku, tak konkrétně v případě Mníšku pod Brdy je to společný projekt společností ČEZ Středočeského kraje a autobusové společnosti Martin Uher. Tam bude elektřina pro elektrolýzu vodíku získávána z Vraného nad Vltavou, což je vodní elektrárna, tím pádem my získáme ekologicky vyráběný vodík," řekl Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Kraj plánuje tyto autobusy nasazovat na regionální linky v rámci regionu Mníšecka. Testovat je chce ale i na trasách do Prahy. Na jedno naplnění ujede autobus 300 - 400 kilometrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu