• Načítám...
>

Kraj se učí lépe využívat obnovitelné zdroje

SIC hostilo seminář týkající se lepšího nakládání s odpady. Řeč byla například o druhotných stavebních surovinách nebo o využívání biologicky rozložitelného odpadu.

Reklama

Naučit se lépe ovládat odpadové hospodářství a využívat obnovitelné zdroje. To byl cíl semináře, který se uskutečnil v prostorách Středočeského inovačního centra. Zúčastnili se ho nejen zástupci kraje, ale i vybraných měst.

"Dnešní setkání se týká mezinárodního projektu Color circle, ve kterém jsme se snažili do Středočeského kraje dostat dobrou praxi ze zahraničí, konkrétně jsme využili holandské a španělské dobré praxe. Jedna se týká podpory podnikatelů v oblasti cirkulární ekonomiky. To znamená, měla by to být nějaká konzultační podpora, expertní podpora, aby se ty firmy mohly zorientovat v té problematice a vlastní interní procesy uzpůsobit tomu, aby lépe nakládaly se zdroji," říká vedoucí týmu regionální inovační strategie SIC, Jakub Pechlát.

Řeč byla také o druhotných stavebních surovinách. Jejich katalog byl na semináři prezentován.

"Kdy si myslíme, že zejména zástupci obcí a veřejného sektoru obecně by mohli tyto dobré praxe využít. S tím souvisí tematika cirkulárního veřejného zadávání, která je také důležitá, aby veřejná sféra mohla uplatnit nejen kritérium nejnižší ceny, ale také ta ostatní kritéria, která právě souvisí s efektivním využíváním zdrojů. A pak je tu ještě jedna věc. My jsme se inspirovali v Holandsku analýzou materiálových toků v kraji a nechali jsme si udělat pro prostředí našeho kraje analýzu toků odpadů," říká vedoucí týmu regionální inovační strategie SIC, Jakub Pechlát.

Z výsledků analýzy vyplývá, že kdyby kraj lépe využíval biologicky rozložitelný odpad, mohl by docílit získání například biometanu v takovém množství, že by mohl plynem zásobit až deset tisíc domácností nebo ho získat pro pohánění autobusů jezdících na zemní plyn.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu