• Načítám...
>

Ceny Gloria musaealis si letos odnesly i krajské projekty

  • 20. května 2022,
  • 17:02,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Již podvacáté se v pražském Obecním domě udělovaly ceny Gloria musaealis. Ceny si i letos odnesly instituce ze Středočeského kraje. Porota ocenila třeba výstavu v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, ale zvláštní cenu získalo i Regionální muzeum v Kolíně.

Reklama

Známé písně oslavující mír a odsuzující válku doprovázely program dvacátého udílení cen Gloria musaealis. Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze bylo oceněno několik významných projektů v kategoriích Muzejní počin roku, Muzejní publikace roku a také Muzejní výstava roku 2021. A právě cenu za Muzejní výstavu roku si odnesla i kurátorka Kristýna Jirátová za výstavu uspořádanou v Galerii Středočeského kraje. 

"Výstava Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění se věnovala vlivu tohoto velkého básníka na české umění od konce 19. století až do současnosti. Byla uspořádána k 200. výročí Baudelaireova narození. Já jsem strašně ráda za to ocenění, už za tu nominaci samozřejmě, i proto, že to byla moje první takto rozsáhlá výstava a zmínila jsem hlavně vděčnost Galerii Středočeského kraje za to, že opravdu věřili v tento projekt, který jsem organizovala já jako externí kurátorka," řekla Kristýna Jirátová, kurátorka výstavy.

Zvláštní ocenění za publikaci Dobrodružství cyklistiky: Éra vysokého kola v Čechách si odnesla Lenka Mazačová z Regionálního muzea v Kolíně. 

"Je to vlastně shrnutí mnohaleté práce. Vlastně díky výstavě, kterou jsme poprvé uskutečnili v roce 2014 v muzeu v Kouřimi, tak tím, že jsme začali putovat, jsme začali objevovat jednotlivé cyklistické památky ve středních Čechách a postupně i dále po republice," řekla Lenka Mazačová, autorka publikace.

"Ceny Gloria musaealis jsou opravdu prestižním oceňováním nejdůležitějších počinů muzeí a galerií v Česku. Je to důležitý ročník také proto, že se v letošním roce uskuteční generální zasedání mezinárodní světové muzejní organizace ICOM v Česku a tak jsou letošní Gloria musaealis nejen oceněním konkrétních projektů, ale vlastně také znamením toho, že česká muzea a galerie mají světovou úroveň," řekl Martin Baxa, ministr kultury ČR.

Další ceny si odnesly také Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Západočeská galerie v Plzni či Muzeum Novojičínska. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu