• Načítám...
>

Vědci a firmy debatovali o propojení vědy a byznysu

Jak lépe propojovat sektor vědy a byznysu? O tom debatovali zástupci firem a vědci na konferenci v Dolních Břežanech přímo v sídle jedné z velkých společností. Na setkání dorazila také ministryně pro vědu, výzkum a inovace.

Reklama

Propojení vědy a byznysu. To bylo ve zkratce hlavním tématem konference Science 4 business, která se konala v Dolních Břežanech. Tu organizovalo Středočeské inovační centrum. 

"Tím smyslem je přinést inspiraci, jak se dá technologický transfer, komercializace a spolupráce mezi akademickou sférou a byznysem dělat lépe a efektivněji tak, aby přinášela výsledky a řešila reálné potřeby dnešního světa společnosti a lidí. Měli jsme tady velice zajímavou prezentaci Martina Dienstbiera z firmy DIANA technologies, která je ukázkovým příkladem úspěšné firmy, která vznikla na výsledku vědy a dnes se jí velice dobře daří," řekl Pavel Jovanovič, ředitel Středočeského inovačního centra.

"My jsme vlastně vznikli jako spin-off firma z Akademie věd a poté jsme rozvinuli řadu vědeckých projektů. Zaměstnáváme spoustu Ph.D. a odborníků v oblasti biotechnologií, takže tady jsme byli jedním z panelistů a key-note speakrem právě s tou naší zkušeností, jak funguje propojování akademické sféry a byznysu," řekl Martin Dienstbier, provozní finanční ředitel, DIANA Lab.

Mezi hosty nechyběla ani ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR. 

"Tématem toho dnešního setkání je to, abychom se bavili o tom, co přináší věda pro byznys, ale já bych to trochu rozšířila. My se musíme bavit celkově o tom, co přináší věda pro naši společnost včetně těch otázek byznysu a ekonomického profitu z výstupů vědy," řekla Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR.

Konference proběhla v moderních prostorách, ve kterých sídlí vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku. To je zároveň partnerem Středočeského inovačního centra. 

"Dnešní setkání organizované Středočeským inovačním centrem proběhlo za účelem výměny dobré praxe a zkušeností ze spolupráce mezi výzkumnými institucemi a firmami. Způsoby, jakými tu spolupráci prohlubovat a navazovat ve prospěch vyšších cílů," řekl Roman Hvězda, zástupce ředitele pro projekty ELI Beamlines.

Středočeské inovační centrum se propojení vědy a výzkumu věnuje i na svých webových stránkách s-ic.cz, kde najdete různé zajímavé informace.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu