• Načítám...
>

Vedení Středočeského kraje vyjelo v květnu i do Čáslavi

Teď se společně vydáme na další výjezd Rady Středočeského kraje. Ta v čele s hejtmankou Petrou Peckovou vyrazila do nejvýchodněji položeného středočeského města. Poznáte, o které se jedná?

Reklama

Druhý květnový výjezd hejtmanky a Rady Středočeského kraje zamířil do města Čáslav. V jednom z nejstarších českých měst čekaly radu hned čtyři zastávky. První byla v dopravní střední odborné škole a odborném učilišti. 

"Jsem rád, že je to tady všechno takové, jako bylo za starých časů. Ti učni se učí opravdu mechanicky používat ty stroje, přístroje, nástroje a dovednosti se učí od začátku," řekl Karel Bendl, radní Středočeského kraje.

Poté se delegace přesunula do městské nemocnice. Všichni přítomní se mohli seznámit s plánovanými inovacemi, s oddělením klinické biochemie, kam bylo zavedeno PCR testování a také s oddělením hematologie, kde nemocnice plánuje projekt přístrojového odebírání krevních destiček.

"Po personální krizi, kterou nemocnice v Čáslavi prošla v loňském roce, shodou okolností je to bez týdne přesně rok, kdy jsme začali řešit právě nedostatečnost personálu, tak prokázali svoje místo ve Středočeském kraji," řekl Pavel Pavlík, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Neméně zajímavé zastavení čekalo všechny ve vojenském letišti Čáslav. To je sídlem 21. základny taktického letectva v rámci vzdušných sil Armády České republiky. 

"My jsme zodpovědní za suverenitu České republiky, za její vzdušný prostor a naší dennodenní činností se připravujeme přesně na tento úkol," řekl brig. generál Jaroslav Míka, velitel 21. základny taktického letectva Čáslav.

Součástí návštěvy byla i prohlídka letecké techniky. Ta se ale kvůli bezpečnosti bohužel nesmí natáčet. 

"Cílem bylo navázat osobní kontakt s paní hejtmankou, protože jsme vlastně největší vojenský útvar na území Středočeského kraje a z toho důvodu, že dosah naší činnosti je právě o tom regionu - o Středočeském kraji, tak jsem chtěl představit naše úkoly a proč vlastně děláme ten hluk," řekl brig. generál Jaroslav Míka, velitel 21. základny taktického letectva Čáslav.

"Je zajímavé, co jsme tady viděli. Mít takovou základnu na území kraje a na území republiky je samozřejmě nesmírně důležité. Slouží to vzdušné obraně českého státu a to, jak to tady funguje, je obdivuhodné. Bavili jsme se i o spolupráci našich středních škol, protože jak ty obory leteckých mechaniků a servismanů, tak i ty obory pilotů jsou požadovány," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Nakonec nechyběla ani zastávka v městském divadle, kde proběhla tradiční debata rady s občany a také starosty o aktuálních prosbách a problémech. V Čáslavi je to třeba financování provozu městské nemocnice. 

"Je to městská nemocnice, takže máme jiné postavení, než nemocnice krajské nebo fakultní. Je pro nás bytostně důležité vědět, že se s námi v kraji počítá," řekl Vlastislav Málek, starosta města Čáslav.

Další výjezd čeká radu na konci června. Vydá do nedaleké Kutné Hory. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu