• Načítám...
>

Středočeští studenti získali cenu prince Philipa

Mezinárodní cena vévody z Edinburgu DofE, tedy výzva, která by měla motivovat mladé lidi ke zlepšení dovedností, ale i k pohybu a dobrovolnictví, se v Čechách uděluje už od roku 1995 a její slavnostní vyhlašování nechybělo ani letos. Proto se několik desítek studentů sjelo do krásných prostor Galerie Středočeského kraje, kde si užili svou chvilku slávy. 

Reklama

Poznat nové lidi, zlepšit dovednosti, pohyb a získat vztah k dobrovolnictví. To jsou základní hodnoty, o které se opírá mezinárodní cena prince Philipa. Ti nejaktivnější studenti byli koncem května oceněni v krásných prostorách Galerie Středočeského kraje. 

"Je tam mnoho cílů. Jeden z nich je dostat je z komfortní zóny, dát jim prostor pro osobní rozvoj v rámci neformálního vzdělávání, protože často se nám to vzdělávání scvrkává na výuku v lavicích a z učebnic, ale vlastně už princ Philip věděl, že to není úplně to nejlepší a že dobrá je ta kombinace," řekl Tomáš Vokáč, výkonný ředitel DofE.

Ceny se udělují ve třech kategoriích a to podle času, který programu DofE studenti věnují.

"Program můj život nejvíce obohatil v tom, že jsem měl vždy problém dokončovat cíle, začal jsem spoust věcí najednou, ale nemohl jsem je dotáhnout do konce, protože jsem tu energii hrozně tříštil a díky vedení mého kouče pana Nováka jsem to dotáhl do cíle a to bylo to, co mě nejvíc odměnilo," řekl Lukáš Chytil, oceněný student.

"Rozhodně jsem se posunula a teď mám pocit, že dokážu dokončit to, co jsem začala," řekla Eliška Vokáčová, oceněná studentka.

"Ty jsi získala které ocenění?"

"Bronzové," řekla Eliška Vokáčová, oceněná studentka.

"A plánuješ pokračovat, aby ses posunula na tu stříbrnou linii?"

"Já jsem se stříbrnou již skoro hotova a určitě plánuji i zlatou," řekla Eliška Vokáčová, oceněná studentka.

Slavnostního udílení se zúčastnili také zástupci Středočeského kraje - radní pro vzdělávání Milan Vácha i hejtmanka Petra Pecková. 

"Já mám velkou radost, že se program DofE podařilo rozšířit do našich škol a že jsme měli možnost ocenit 61 žáků a studentů, kteří dosáhli buďto bronzové nebo stříbrné medaile. Já si myslím, že program DofE je přesně to, co naplňuje moderní představu o vzdělávání," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

"Součástí celého programu je i zažít expedici v přírodě bez mobilního telefonu a jak jsme tady viděli při těch reakcích, tak to bylo to, co zejména oceňovali. Je to něco, co dneska nezažíváme běžně. Mladí lidé si nevezmou batoh a nejdou na čundr, jako jsme chodili my. Je nesmírně zajímavé je sledovat, s jakým nadšením ten program plnili. Jsem ráda, že jako Středočeský kraj jsme uzavřeli před rokem memorandum o spolupráci s nadací vévody z Edinburghu a že je zapojená řada našich škol," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Veškeré informace o zapojení do programu najdou zájemci na stránkách dofe.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu