• Načítám...
>

Do Pražské integrované dopravy se zapojí Příbramsko

Od neděle 12. 6. 2022 dojde k dalšímu rozšíření integrace veřejné dopravy v okrese Příbram a to konkrétně na Březnicku a Krásnohorsku a také Čáslavsku. Jde o to, aby intervaly mezi spoji byly pro cestující co nejvíce vyhovující a aby linky měly dobrou návaznost. A také o to, že cestující se budou moci přemisťovat pouze na jeden jízdní doklad.

Reklama

Z Čáslavska a z okresu Příbram, konkrétně z Březnicka a Krásnohorska, se teď nově cestující lépe dostanou do hlavního města a zpátky. Chystá se totiž rozšíření integrace do systému Pražské integrované dopravy. Tudíž lidé budou moci také cestovat jen na jeden jízdní doklad.

"Z dopravního hlediska v tom okrese Příbram jde hlavně o to, že se ty linky integrují, to znamená, že tarifně bude možné cestovat na ten jeden jízdní doklad, autobusy by na sebe měly navzájem navazovat, respektive navazují a budou i čekat v případě zpoždění, což dnes nikdo nedokázal garantovat. Ty autobusy budou vybavené GPS, takže ti řidiči budou vědět, že ten návazný spoj, který přijíždí třeba od Prahy, má pět minut zpoždění, takže počkají, tak i ty obce, které neleží na těch linkách přímo z Prahy, budou mít tu návaznost zajištěnou," řekl Matěj Sobota - projektant autobusových linek.

Bude zrušeno celkem 24 linek v systému SID, ale naopak zavedeno 16 nových autobusových linek PID. V rámci změny dojde k úpravám současných linek a jejich číslování dle systému PID.

"Zavádějí se nové linky, které budou efektivnější, než stávající dopravní systém včetně přesahu do Jihočeského kraje. Budou tři páteřní linky, které budou jezdit přes Příbram až do Jihočeského kraje. Budou zajišťovat rychlou dopravu, komfortní dopravu s garantovanými přestupy," řekl Zdeněk Šponar - ředitel IDSK.

Na Čáslavsku je mimořádná situace v tom, že se část integrovala už v minulém roce a částečně i v roce letošním. Aktuálně je na řadě Čáslavsko východ s propojením do Pardubického kraje.

"Kde linka pojede z Čáslavi přes Heřmanův Městec jako přestupní bod až do Chrudimi. Je to spolupráce s pardubickými organizátory, s IREDEM - OREDEM a ostatními systémy, které tam jsou a budou platit tarify až například do Kolína," řekl Zdeněk Šponar - ředitel IDSK.

Aby to cestující měli v prvních dnech co nejjednodušší, budou jim před a po začátku integrace přímo v terénu pomáhat informátoři a to jak v Příbrami, Sedlčanech, Březnici, tak i Čáslavi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu