• Načítám...
>

Kraj představil závěry analýzy nákupů

Středočeský kraj nechal zpracovat analýzu nákupů krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací. Zkoumanými riziky bylo například obcházení zákona o veřejných zakázkách, ale také neplatné smlouvy, rizikoví dodavatelé s nedostatečnými referencemi, politické vazby či fiktivní soutěže. Ze závěrů vyplývá, že se při nákupech podařilo omezit obcházení zákona, neplatnosti smluv a další rizika, díky čemuž je v rámci nákupů možné více šetřit.

Reklama

S cílem prověření zadávaných zakázek nechal Středočeský kraj zpracovat analýzu nákupů krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací. Zkoumanými riziky bylo například obcházení zákona o veřejných zakázkách, ale také neplatné smlouvy, rizikoví dodavatelé s nedostatečnými referencemi, politické vazby či fiktivní soutěže.

"My jsme od počátku tvrdili, že budeme vedením kraje, které bude otevřené a transparentní a snažíme se udělat celou řadu kroků, které to také dokazují. Zveřejňujeme zcela nad rámec zákona všechny smlouvy nad 10 tisíc korun, zveřejňujeme všechny dohody o provedení práce a pracovní činnosti, zveřejňujeme platy v rozmezí platu vedoucích odborů a oddělení, i ředitelů příspěvkových organizací, i systém odměňování. Také jsme se poměrně hodně zaměřili na zadávání veřejných zakázek a na celý ten proces zadávání veřejných zakázek," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

"Vyhrála tu zakázku firma Datlab, která má poměrně robustní nástroj, který umí ty zakázky analyzovat stahováním veřejně dostupných dat z různých rejstříků a ze státní pokladny. A porovnáváním těch údajů odhaluje rizika a nesrovnalosti, to znamená, že upozorňuje na zakázky, které je potřeba ověřit," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

V případě krajského úřadu byly vyhodnocovány nákupy za celkem 4,5 miliardy korun od 886 dodavatelů. V rámci analýzy se došlo mimo jiné k závěru, že oproti předchozím rokům byly zakázky v roce 2021 zatíženy menším množstvím rizik a proto prostor pro úspory byl tak oproti předchozím rokům výrazně menší.

"Za mě jako za radního pro zadávání veřejných zakázek, kdy my zadáváme ty veliké zakázky, ty malé si zadávají ty jednotlivé odbory, to znamená, že musíme hlavně v současné době, kdy je zadávání zakázek velice složité ke změnám cenám na trhu, zkrátit ty veškeré procesy. To znamená lépe připravovat s projektanty, lépe připravovat zadávací procesy a zkracovat na straně úřadu, to znamená rychleji vyhodnocovat, být nekompromisní při doptávání veškerých dokladů, které jsou od dodavatelů, být nekompromisní při odpovídání projektantů na dotazy případných uchazečů a být tady v tom razantnější," řekl Libor Lesák, radní Středočeského kraje.

Ze závěrů vyplývá, že se při nákupech podařilo omezit obcházení zákona, neplatnosti smluv a další rizika, díky čemuž je v rámci nákupů možné více šetřit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu