• Načítám...
>

Robot z Čapkova dramatu R.U.R. má svou aplikaci pro děti

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše nabídne v létě několik novinek. Pro nejmladší návštěvníky si připravil třeba robota známého díky dramatu R.U.R., ale nejen to.

Reklama

V Památníku Karla Čapka funguje nová interaktivní aplikace pro děti s digitální postavičkou v podobě robota. Právě slovo robot bylo poprvé ve významu "stroj" užito v dramatu Karla Čapka "R.U.R.". Scénář nové aplikace navíc připravili sami zaměstnanci památníku.

"Někteří studenti a pedagogové z ČVUT a dalších institucí, sdružení CESNET, pro nás připravili novou interaktivní aplikaci, která podle scénáře, který vytvořil památník a orientoval to pro děti, rozpohybovala dávnou figurku, jejíž repliku tady máme v expozici. Zde na fotografii je vidět Karel Čapek v roce 1924, jak tu figurku drží v ruce. Tak tuto figurku máme zapůjčenou od vnučky Josefa Čapka, detailně byla naskenována ve 3D a právě díky řadě studentů, kteří to dělali jako bakalářské a magisterské práce, se jí podařilo rozpohybovat a vlastně zasadit ji do digitalizovaného prostředí zahrady památníku," řekl Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Figurka je ovládána pomocí dotykového displeje a 3D myši. Cílem hry je splnit několik různých úkolů týkajících se dětské literatury obou bratrů Čapkových.

"Třeba skládá puzzle z jejich ilustrací, hledá chyby, rozdíly v ilustracích, ale třeba reflektujeme i světový úspěch těch jejich děl. Takže třeba Dášeňka je velice populární až v Japonsku, děti si tam v rámci jednoho úkolu spustí zvukové nahrávky, jak se Dášeňka řekne v různých jazycích a mají to přičlenit," řekl Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Památník Karla Čapka ale chystá i jednu velkou výstavu v souvislosti s předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie.

"Na té výstavě budeme reflektovat celosvětový úspěch hry v minulosti, ale i to, jak se vyvíjí robotika v Čechách v současnosti," řekl Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Sem do Staré Huti u Dobříše zavítá i Středočeské kulturní léto. Celý jeho program najdete na stránkách stredoceskekulturnileto.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu