• Načítám...
>

Celý Středočeský kraj je již zaintegrován do systému PID

Několik desítek let trvající proces integrace Středočeského kraje do systému Pražské integrované dopravy je u konce. Cestující tak na jednu jízdenku mohou nyní cestovat po celém kraji. Slavnostní ukončení integrace proběhlo v Kamýku nad Vltavou a nechyběla tam ani naše kamera.

Reklama

Třicet let trvající proces integrace Středočeského kraje do systému Pražské integrované dopravy je u konce. K poslednímu rozšíření došlo na Březnicku a Krásnohorsku. Cestující se tak na jednu jízdenku dostanou třeba do Kamýku nad Vltavou. 

"Ten autobus, před kterým dneska stojíme, je takové symbolické završení integrace středočeské veřejné dopravy. Dnes jsme po třiceti letech došli na konec cesty, protože je zaintegrovaný celý Středočeský kraj a Praha," řekl Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

"Teď bude následovat integrace některých městských hromadných doprav. Hovoříme o integraci městské hromadné dopravy v Kolíně, v Příbrami, jednáme s Mladou Boleslaví a já doufám, že se to podaří," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Cestující tak budou moci na jeden doklad cestovat na ploše třinácti tisíc kilometrů čtverečních. Celkem přes tisíc obcí obslouží pět tisíc vozidel. Podle ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje, Zdeňka Šponara, se navíc plánuje další rozšiřování. 

"My jsme vyhodnotili spádovost jednotlivých hraničních oblastí do kulturních, pracovních a sociálních center v sousedních krajích a vyjednali jsme systém takzvaných mezikrajských smluv pro autobusovou i drážní dopravu. V zásadě máme všechno smluvně pokryté, jediný kraj, se kterým nesousedíme, malý úsek, je kraj Karlovarský, kam se chystám zhruba za 14 dní na první jednání, abychom napojili oblasti spádové do Středočeského kraje z kraje Karlovarského," řekl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

Součástí integrace je také celovozový polep v barvách nového vizuálu Pražské integrované dopravy. Vozy s tímto polepem budeme na našich silnicích vídat častěji. 

"Nejsem příznivcem mrhání veřejných finančních prostředků. Ano, každý nový autobus, pořízený do systému, bude označen v tom barevném schéma, v jakém vidíte ten autobus za mnou. Plus autobusy, které procházejí podle předpisů výrobce obnovou laku, to znamená vyšším stupněm údržby, již budou nabarveny do těchto schémat," řekl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

Poslední část integrace na Březnicku a Krásnohorsku ovlivnila provoz v téměř devadesáti středočeských obcích. Zrušeno bylo celkem 24 linek Středočeské integrované dopravy a dalších sedm bylo změněno.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu