• Načítám...
>

Lidice si připomněly 80 let od vyhlazení obce

Pokládáním květinových darů u společného hrobu lidických mužů vyvrcholila v Lidicích pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Památku lidických obětí uctili přední čeští politici, zástupci obcí a spolků. Mezi nimi nechyběli ani zástupci Středočeského kraje.

Reklama

80. výročí vypálení obce Lidice přijely do prostor památníku uctít stovky lidí. Akce začala mší na základech kostela svatého Martina, poté byly slavnostně pokládány věnce na hrob lidických mužů. 

Ze zhruba pěti set původních obyvatel jich válku přežilo sto šedesát. 

 Památku obětí nacistického zločinu uctili zástupci Parlamentu, Vlády České republiky, ale také vedení Středočeského kraje, kardinál Dominik Duka a desítky dalších významných hostů. 

"Nacisté se snažili vyhladit Lidice ze zemského povrchu nejen fakticky, ale i aby se zapomnělo na to jméno. Stal se pravý opak. Lidice se staly celosvětovým symbolem nacistické brutality," řekl Petr Fiala, předseda vlády České republiky.

"Když vidíme, kolik se tady sešlo lidí, tak vidíme, že zachovávat ten odkaz minulosti je důležité nejenom pro politiky. Někteří to mají možná v popisu práce, někteří jiní to mají ve svém srdci a možná i v době, kdy nebyli politici, se věnovali těmto věcem. A právě vidíme, jak důležité je to pro veřejnost, která sem chodí v hojném počtu. A rozhodně to nejsou jenom lidé, kteří mají s Lidicemi něco společného a kteří tady žijí. Je to opravdu široká veřejnost z celé republiky. A je to tak dobře," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

"V současné době je nutné si uvědomit to, že se ta historie opakuje. Myslím si, že právě připomínání si těchto výročí nám dává možnost nezapomenout na to, co se dělo v minulosti. Protože klasik říká, že kdo nezná svou historii, je nucen si ji opakovat," řekl Pavel Pavlík, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Je to významná tragická událost českých dějin a je potřeba to stále připomínat a stále předcházet tomu, aby se něco takového opakovalo. Je stále třeba identifikovat to zlo a proti tomu zlu bojovat," řekl Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Poté se všichni přesunuli k památníku dětských obětí války, u kterého zazpívaly děti z japonské školy. Nakonec proběhlo předávání pamětních odznaků Památníku Lidice. Ten získala i hejtmanka Petra Pecková.

"To bylo velké překvapení, já jsem to vůbec nečekala. Já jsem dnes dostala pamětní odznak Památníku Lidice za zachovávání odkazu. Nesmírně si toho cením," řekla Petra Pecková. 

Vzpomínková akce proběhla za účasti veřejnosti po dvouleté odmlce, kdy se kvůli pandemii konala pieta pouze komorně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu